settings icon
share icon
Pitanje

Je li govor u jezicima dokaz da osoba ima Svetoga Duha?

Odgovor


U knjizi Djela apostolskih navode se tri događaja kada je govor u jezicima popratio primanje Svetoga Duha—Djela 2,4; 10,44-46 i 19,6. Međutim, ta tri događaja jedina su mjesta u Bibliji gdje govor u jezicima služi kao dokaz primanja Svetoga Duha. U ostatku Djela apostolskih, na tisuće ljudi povjerovalo je u Isusa, ali ništa ne čitamo o tome da su progovorili u jezicima (Djela 2,41; 8,5-25; 16,31-34; 21,20). Novi zavjet nigdje ne uči da je govor u jezicima jedini dokaz da je osoba primila Svetoga Duha. Zapravo, Novi zavjet uči upravo suprotno. Čitamo da svaki onaj koji vjeruje u Krista ima Svetoga Duha (Rimljanima 8,9; 1. Korinćanima 12,13; Efežanima 1,13-14), ali da ne govori svaki vjernik u jezicima (1. Korinćanima 12,29-31).

Prema tome, zašto je govor u jezicima služio kao dokaz Svetoga Duha u ta tri odlomka u Djelima apostolskim? U Djelima 2 čitamo o tome da su apostoli bili kršteni Duhom Svetim i da ih je On osnažio da naviještaju evanđelje. Apostoli su bili osposobljeni govoriti drugim jezicima kako bi mogli podijeliti istinu s ljudima na njihovu materinjem jeziku. U Djelima 10 vidimo da je apostol Petar bio poslan navijestiti evanđelje ljudima koji nisu bili Židovi. Petar i drugi rani kršćani bili su Židovi, tako da im je bilo teško prihvatiti ulazak pogana (nežidovskih naroda) u crkvu. Bog je dao poganima da govore u jezicima kako bi pokazao da su primili istoga Svetog Duha koji su primili i apostoli (Djela 10,47; 11,17).

Djela 10,44-47 daju nam opis toga: „Još dok je Petar to govorio, siđe Duh Sveti na sve koji slušahu riječ. Svi obrezani vjernici koji su dopratili Petra bijahu vrlo iznenađeni što se i na pogane izlio dar – Duh Sveti. Jer ih čuše gdje govore (tuđim) jezicima i slave Boga. Tada Petar reče: 'Zar može tko uskratiti vodu da budu kršteni ovi koji su primili Duha Svetoga kao i mi.'“ Petar kasnije spominje taj događaj kao dokaz da Bog uistinu spašava pogane (Djela 15,7-11).

Govor u jezicima nigdje se ne predstavlja kao nešto što bi trebali očekivati svi kršćani kada prime Isusa Krista kao svoga Spasitelja, i kada su kršteni Svetim Duhom. Naprotiv, od svih zapisa obraćenja u Novom zavjetu, samo dva govore o govoru u jezicima u tome kontekstu. Jezici su bili čudesni dar koji je imao specifičnu svrhu za specifično vrijeme. Oni nikada nisu bili jedini dokaz da je osoba primila Svetoga Duha.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li govor u jezicima dokaz da osoba ima Svetoga Duha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries