settings icon
share icon
Pitanje

Jednom spašen zauvijek spašen?

Odgovor


Jednom kad je osoba spašena, je li zauvijek spašena? Kad ljudi upoznaju Krista kao svoga Spasitelja, ulaze u odnos s Bogom koji im jamči spasenje kao vječnu sigurnost. Brojni odjeljci iz Pisma potvrđuju ovu činjenicu.

(a) U Rimljanima 8,30 piše: »A koje je predodredio, one je i pozvao; koje je pozvao, one je i opravdao; koje je opravdao, one je i proslavio.« Ovaj stih nam kaže da od trenutka kad nas Bog izabere, kao da smo već proslavljeni u Božjoj prisutnosti na nebu. Ne postoji ništa što može spriječiti vjernika da jednoga dana bude proslavljen jer je to Bog već naumio na nebu. Jednom kad je osoba opravdana, njeno je spasenje zajamčeno – ona je sigurna kao da je već proslavljena na nebu.

(b) Pavao u Rimljanima 8,33-34 postavlja dva ključna pitanja: »Tko će podići tužbu protiv izabranika Božjih? Bog koji ih opravdava? Tko će ih osuditi? Isus Krist koji je umro – još bolje: koji je uskrsnuo – koji je s desne strane Bogu i koji posreduje za nas?« Tko će podići tužbu protiv Božjih izabranika? Nitko, jer je Krist naš zagovornik. Tko će nas osuditi? Nitko jer je Krist, koji je umro za nas, onaj koji sudi. Imamo i zagovornika i suca za Spasitelja.

(c) Kada povjeruju u Krista, vjernici se nanovo rađaju (regeneriraju) (Ivan 3,3, Titu 3,59). Da bi izgubio spasenje, kršćanin bi trebao biti ne-regeneriran, odnosno vraćen u stanje prije novoga rođenja. Biblija nam ne daje naslutiti da se novo rođenje može izgubiti.

(d) Sveti Duh stanuje u svim vjernicima (Ivan 14,17, Rimljanima 8,9) i krsti sve vjernike u Tijelo Kristovo (1. Korinćanima 12,13). Da bi vjernik bio nespašen, trebao bi biti »nenastanjen« i odvojen od Tijela Kristova.

(e) Ivan 3,15 izjavljuje da svatko tko vjeruje u Isusa Krista »ima život vječni«. Ako vjeruješ u Krista danas i imaš vječni život, ali ga izgubiš sutra, tada taj život uopće nije bio »vječan«. Tako ako izgubiš spasenje, obećanja vječnog života u Bibliji nisu ništa drugo doli laži.

(f) Kao zaključni argument mogu reći da Pismo najbolje kaže o ovome: »Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu« (Rimljanima 8,38-39). Zapamtite, Bog koji vas je spasio isti je Bog koji će vas održati. Naše je spasenje vječno osigurano!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Jednom spašen zauvijek spašen?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries