settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti jedno tijelo u braku?

Odgovor


Izraz „jedno tijelo“ potječe iz izvještaja u Postanku o stvaranju Eve. Postanak 2:21-24 opisuje proces kojim je Bog stvorio Evu od rebra koje je uzeo iz Adamova tijela dok je spavao. Adam je prepoznao da je Eva bila dio njega—zapravo su bili „jedno tijelo“. Izraz „jedno tijelo“ znači da isto kao što su naša tijela jedno cijelo biće i ne mogu se podijeliti u dijelove a još uvijek činiti cjelinu, tako je Bog zamislio da bude i u bračnom odnosu. Više ne postoje dva identiteta (dva pojedinca), nego sada postoji jedan identitet (bračni par). Mnogo je aspekata ove nove zajednice.

Što se tiče emocionalnih veza, nova zajednica preuzima najvišu važnost među svim prethodnim i budućim odnosima (Postanak 2:24). Neki bračni partneri i dalje više cijene odnos s roditeljima nego s novim partnerom. To je recept za katastrofu u braku i predstavlja iskrivljenje Božje prvotne namjere „ostavljanja i prianjanja“. Sličan problem može nastati kada se jedan bračni drug više emotivno poveže s djetetom nego sa svojim mužem/ženom.

Emocionalno, duhovno, intelektualno, financijski i na svaki drugi način, par mora postati jedno. Isto kao što se jedan dio tijela brine za druge dijelove (želudac probavlja hranu za tijelo, mozak usmjerava tijelo za dobrobit cjeline, ruke rade za tijelo itd.), tako svaki muž i žena u braku trebaju brinuti jedno o drugome. Nijedan partner ne može više gledati na novac kao na „moj“ novac, nego kao „naš“ novac. Efežanima 5:22-33 i Izreke 31:10-31 daju primjenu ove „jednosti“ ulogama muža i žene.

Fizički, oni postaju jedno tijelo i rezultat se vidi u djeci koju njihovo jedinstvo stvara. Ta djeca sada posjeduju poseban genetski sastav, specifičan za njihovu zajednicu. Čak i u spolnom aspektu svoga odnosa muž i žena ne smiju misliti da je njihovo tijelo samo njihovo nego da pripada onome drugom (1. Korinćanima 7:3-5). Također, ne smiju se usredotočiti na svoje uživanje nego na uživanje bračnog druga.

Ova zajednica i želja da se pomogne drugome nije automatska, posebice nakon što je čovječanstvo palo u grijeh. Muškarcu, u Postanku 2:24 (KJV), Bog je rekao da „prione“ uza svoju ženu. Iza ove riječi stoje dvije ideje. Jedna je biti „zalijepljen“ za svoju ženu, slika o tome koliko čvrsta bračna veza treba biti. Drugi aspekt je „žarko osvajati”. To „žarko osvajanje” treba ići dalje od udvaranja prije braka i treba se nastaviti tijekom braka. Tjelesna sklonost je „raditi ono što mi se sviđa“ umjesto raditi ono što će pomoći mužu/ženi. Ta egocentričnost je rutina u koju brakovi obično upadnu nakon što završi „medeni mjesec“. Umjesto da se bračni drug bavi time kako njegove ili njene potrebe nisu ispunjene, treba ostati usredotočen/a na ispunjavanje potreba onoga drugoga.

Iako je lijepo da dvoje ljudi živi zajedno i ispunjava potrebe jedno drugoga, Bog ima viši poziv za brak. Isto kao što su trebali služiti Kristu svojim životima prije braka (Rimljanima 12:1-2), sada trebaju služiti Krista zajedno kao zajednica i podići djecu da služe Bogu (1. Korinćanima 7:29-34; Malahija 2:15; Efežanima 6:4). Priscila i Akvila, u Djelima 18, bili bi dobri primjeri toga. Dok par nastoji zajedno služiti Krista, radost koju Duh daje ispunit će njihov brak (Galaćanima 5:22-23). U Edenu ih je bilo troje (Adam, Eva i Bog), i bila je radost. Dakle, ukoliko je danas u nekom braku Bog na prvom mjestu, također će biti radost. Bez Boga, pravo i puno jedinstvo nije moguće.

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači biti jedno tijelo u braku?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries