settings icon
share icon
Pitanje

Je li trećina anđela pala s Luciferom?

Odgovor


Iako ne postoji stih koji kaže da je „trećina anđela pala s neba", neki nas stihovi, kad ih se uzme u obzir, dovode do tog zaključka. U neko vrijeme nakon njihovog stvaranja, i zasigurno nakon šestog dana kada je sve proglašeno „veoma dobrim" (Postanak 1,31), Sotona se pobunio i zbačen je s neba. „Kako pade s nebesa, Svjetlonošo, sine zorin! Kako li si oboren na zemlju, iznuritelju narodā!" (Izaija 14,12). Isus je rekao: „Gledao sam Sotonu kako pade s neba kao munja" (Luka 10,18), a u knjizi Otkrivenja Sotona se opisuje kao „zvijezda što je s neba pala na zemlju" (Otkrivenje 9,1).

Također nam se govori da se jedna trećina „nebrojenih tisuća anđela" (Hebrejima 12,22) odlučila pobuniti s njime. Ivan je vidio ovo veliko čudo na nebu: „…Zmaj, velik, ognjen… i rep njegov povlači trećinu zvijezda nebeskih — i baci ih na zemlju… I bȋ bačen veliki Zmaj, stara zmija koja se zove Đavao i Sotona, zavodnik svega svijeta. Bȋ bačen na zemlju, a s njime bijahu bačeni i anđeli njegovi" (Otkrivenje 12,3-9).

Budući da se Sotona naziva zvijezdom koja je pala ili je bila oborena na zemlju, a Otkrivenje 12,4 kaže da je trećina zvijezda zbačena s njime, zaključak je da se zvijezde u Otkrivenju 12 odnose na pale anđele, sveukupno trećinu nebeske vojske. Ako je trećina zapravo točan broj, kakve li samo sigurnosti! Dvije trećine anđela i dalje su na Božjoj strani, a za Kristove sljedbenike, one su i na našoj strani.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li trećina anđela pala s Luciferom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries