settings icon
share icon
Pitanje

Kakva će biti jedna svjetska religija posljednjih vremena?

Odgovor


Jedna svjetska religija opisana u Otkrivenju 17,1-18 kao „velika bludnica" bit će dio scenarija posljednjeg vremena. Pojam „bludnica" koristi se u Starom zavjetu kao metafora za lažnu religiju. O stvarnom identitetu i sastavu religije raspravlja se stoljećima i rezultira nizom različitih pogleda među biblijskim komentatorima i teolozima. Postoje uvjerljivi dokazi da su jedna svjetska religija katoličanstvo, islam, pokret novog doba ili neki drugi oblik religije koji još nije izumljen, a pretraživanje interneta daje mnogo više mogućnosti i teorija. Nema sumnje da će neka vrsta svjetske religije pod lažnim prorokom biti dio posljednjih vremena, možda sastavljena od niza različitih religija, sekti i izama koji postoje danas.

Otkrivenje 17,1-18 nam daje nekoliko obilježja jedne svjetske religije. Lažna religija će dominirati svim zemaljskim „pucima i mnoštvima i narodima i jezicima" (stih 15), što znači da će imati univerzalni autoritet, nesumnjivo od strane Antikrista, koji vlada svijetom u to vrijeme. Stihovi 2-3 opisuju bludnicu koja je počinila preljub s „kraljevima zemaljskim", što se odnosi na utjecaj lažne religije među svjetskim vladarima i utjecajnim ljudima. Biti „opijen vinom bluda njezina" može se odnositi na one koji su pijani od moći koju primaju od štovanja lažnog boga ove religije, jer Sotona često zarobljava one koji žude za moći. Savezi sklopljeni putem lažne religije ujedinit će crkvu i državu kao nikada do sada.

Stih 6 opisuje da je bludnica „pijana od krvi svetih i od krvi svjedoka Isusovih." Ubojstvo vjernika tijekom nevolje bit će dio Antikristovog plana (Otkrivenje 6,9). Mnogima koji se suprotstave svjetskoj religiji bit će odrubljena glava (Otkrivenje 20,4), a oni koji odbiju štovati Antikrista i ne prihvate njegov žig neće moći kupovati i prodavati, čime će preživljavanje biti vrlo teško (Otkrivenje 13,16-17).

Naposljetku, bludnica će izgubiti naklonost Antikrista, koji će željeti primati štovanje svijeta za sebe. Neće dijeliti štovanje svijeta s prorocima i svećenicima lažne religije, bez obzira na to koliko mu bili poslušni. Jednom kada Antikrist privuče svjetsku pozornost svojim čudesnim povratkom iz mrtvih (Otkrivenje 13,3. 12. 14), okrenut će se protiv lažnog religijskog sustava i uništiti ga uspostavljajući sebe kao Boga. Isus nam kaže da će prevara biti tako velika da će, ako je to moguće, i izabrani potpasti pod nju (Matej 24,24).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kakva će biti jedna svjetska religija posljednjih vremena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries