settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus jedinorođeni Sin Božji?

Odgovor


Izraz „jedinorođeni Sin“ javlja se u Ivanu 3,16, koji glasi: „Jer Bog tako uzljubi svijet te dade Sina svojega jedinorođenoga da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego ima život vječni“ (VB). Izraz „jedinorođen“ je prijevod grčke riječi monogenes. Ova riječ se prevodi na nekoliko načina, a to su „jedini“, „jedan i jedini“ i „jedinorođen“.

Ovaj posljednji izraz „jedinorođen“ je taj koji uzrokuje probleme. Lažni učitelji se drže ovog izraza u nastojanju da dokažu svoje iskrivljeno učenje da Isus Krist nije Bog; to jest, da Isus u svojoj suštini kao druga osoba Trojstva nije jednak Bogu. Oni vide riječ „rođen“ i kažu da je Isus stvoreno biće, jer samo netko tko je imao početak u vremenu može biti „rođen“. Budući da je riječ „rođen“ prevedena sa grčkog jezika, moramo pogledati izvorno značenje grčke riječi.

Dakle, što monogenes znači? Prema Grčko-engleskom leksikonu Novog zavjeta i ostale ranokršćanske literature (BAGD, 3. izdanje), monogenes ima dvije osnovne definicije. Prva definicija jest ova: „biti po svojoj prirodi jedinstven unutar određenog odnosa“. To je značenje povezano s uporabom riječi u Hebrejima 11,17 kada autor o Izaku govori kao o Abrahamovom „jedinorođencu“. Abraham je imao više od jednog sina, ali Izak je bio jedini sin kojeg je imao sa Sarom, kao i jedini sin saveza.

Druga definicija jest sljedeća: „biti jedinstven u smislu vrste ili klase, jedinstven po svojoj prirodi“. Ovo značenje u sebi sadrži Ivan 3,16. Ustvari, Ivan je jedini novozavjetni pisac koji koristi ovu riječ kada govori o Isusu (vidi Ivan 1,14. 18; 3,16. 18; 1. Ivanova 4,9). Ivan se prvenstveno bavio prikazivanjem Isusa kao Sina Božjega (Ivan 20,31), a tu je riječ koristio da istakne Isusa kao jedinstvenog Božjeg Sina – koji ima istu božansku prirodu kao i Bog – za razliku od vjernika koji su Božji sinovi i kćeri po vjeri.

Zaključak je da su pojmovi kao što su „Otac“ i „Sin“, koji opisuju Boga i Isusa, ljudski pojmovi koji se koriste kako bi nam pomogli razumjeti odnos između različitih osoba Trojstva. Ako možete razumjeti odnos između ljudskog oca i ljudskog sina, onda djelomično možete razumjeti odnos između prve i druge osobe Trojstva. Analogija je kontraproduktivna ako, poput nekih kršćanskih sekti (primjerice Jehovinih svjedoka), pretjerate i učite da je Isus doslovno „rođen“ u smislu da je „nastao“ ili „stvoren“ od Boga Oca.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus jedinorođeni Sin Božji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries