settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu znati jesam li jedan od izabranih?

Odgovor


Iako postoje brojne ideje upravo o tome što izabranje znači u odnosu na spasenje, činjenica da su vjernici izabrani je neupitna (Rimljanima 8,29-30; Efežanima 1,4-5.11; 1. Solunjanima 1,4). Jednostavno rečeno, nauk izabranja je da Bog odabire/određuje/izabire/predodređuje tko će biti spašen. U okviru ovog članka ne nalazi se određivanje kako funkcionira izabranje. Umjesto toga, pitanje glasi: „Kako mogu znati jesam li jedan od izabranih?" Odgovor je iznimno jednostavan: vjerujte!

Biblija nas nigdje ne upućuje da se brinemo glede našeg statusa izabranih naspram neizabranih. Umjesto toga, Bog nas poziva da vjerujemo, da primimo Isusa Krista kao Spasitelja, milošću po vjeri (Ivan 3,1; Efežanima 2,8-9). Ako se osoba zaista pouzda samo u Isusa za spasenje, ta je osoba jedna od izabranih. Jamči li vjerovanje izabranje, ili izabranje uzrokuje vjerovanje – to je druga tema. Ali ono što je sigurno jest da je vjerovanje dokaz izabranja. Nitko ne može primiti Isusa kao Spasitelja osim ako ga Bog ne privuče (Ivan 6,44). Bog poziva/privlači one koje je predodredio/izabrao (Rimljanima 8,29-30). Spasonosna vjera nije moguća bez Božanskog izbora. Stoga je spasonosna vjera dokaz izabranja.

Ideja osobe koja želi biti spašena, ali koja to ne može jer nije jedna od izabranih, apsolutno je nepoznata Bibliji. Nitko ne traži Božji plan spasenja sam od sebe (Rimljanima 3,10-18). Oni bez Krista slijepi su u svojoj potrebi za spasenjem (2. Korinćanima 4,4). To se mijenja tek kad Bog počne privlačiti osobu k sebi. Bog je taj koji otvara oči i prosvjetljuje umove na potrebu za Isusom Kristom kao Spasiteljem. Osoba se ne može pokajati (promijeniti mišljenje o grijehu i potrebi za spasenjem), osim ako Bog ne da pokajanje (Djela 11,18). Stoga, ako razumijete Božji plan spasenja, prepoznajte svoju potrebu za njime i budite primorani primiti Isusa Krista kao svog Spasitelja, a zatim vjerujte i bit ćete spašeni.

Ako ste primili Isusa Krista kao svog Spasitelja, pouzdali se samo u Njega za spasenje, vjerujete da je Njegova žrtva puna plaća za vaše grijehe – čestitamo, jedan ste od izabranih.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu znati jesam li jedan od izabranih?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries