settings icon
share icon
Pitanje

Je li Duh Sveti Bog?

Odgovor


Kratak odgovor na ovo pitanje glasi: Da, Duh Sveti, kako se opisuje u Bibliji, u potpunosti je Bog. Uz Boga Oca i Boga Sina (Isusa Krista), Bog Duh je treći član Božanstva ili Trojstva.

Oni koji osporavaju ideju da je Duh Sveti Bog sugeriraju da bi Duh Sveti mogao biti samo neka vrsta neosobne sile, izvor moći kojim upravlja Bog, ali ne i sama osoba. Drugi sugeriraju da je možda Duh Sveti samo drugo ime za Isusa, u obliku duha, odvojeno od Njegovog tijela.

Međutim, ni jedna od ovih ideja nije u skladu s onim što Biblija zapravo govori o Duhu Svetom. Biblija opisuje Duha Svetoga kao osobu koja je prisutna s Ocem i Sinom od prije početka vremena. Duh je sastavni dio svega što Bog čini kako opisuje Biblija.

Duh Božji je bio prisutan i uključen u stvaranje (Postanak 1,2; Psalam 33,6). Duh Sveti je Božjim riječima pokretao Božje proroke (2. Petrova 1,21). Tijela onih koji su u Kristu opisuju se kao hramovi Božji jer je Duh Sveti u nama (1. Korinćanima 6,19). Isus je bio jasan da osoba mora biti rođena „od Duha“ da bi se „nanovo rodila“, da bi postala kršćanin (Ivan 3,5).

Jedna od najuvjerljivijih izjava u Bibliji o tome da je Duh Sveti Bog nalazi se u Djelima 5. Kada je Ananija lagao o cijeni posjeda, Petar je rekao da je Sotona ispunio Ananijino srce da „slaže Duhu Svetom“ ( Djela 5,3) i zaključio da je Ananija „slagao Bogu“ (4. stih). Petrove riječi izjednačavaju Duha Svetoga s Bogom; govorio je kao da su Duh i Bog jedno te isto.

Isus je rekao svojim učenicima da je Duh Sveti, Pomoćnik, drugačiji od Njega samog. Otac će poslati Pomoćnika, Duha istine, nakon što Krist ode. Duh će kroz njih govoriti o Isusu (Ivan 14,25-26; 15,26-27; 16,7-15). Sve tri Osobe koje Isus spominje su Bog dok se razlikuju jedna od druge unutar Trojstva.

Tri člana Trojstva pojavljuju se zajedno, ali različito, na Isusovom krštenju. Dok Isus izlazi iz vode, Duh silazi na Njega poput goluba dok se Očev glas čuje s neba koji govori da je zadovoljan svojim ljubljenim Sinom (Marko 1,10-11).

Konačno, Biblija opisuje Duha Svetoga kao osobu, a ne puku silu. On može biti ožalošćen (Efežanima 4,30). On ima volju (1. Korinćanima 12,4-7). On koristi svoj um da istražuje Božje dubine (1. Korinćanima 2,10). I On ima zajedništvo s vjernicima (2. Korinćanima 13,14). Jasno je da je Duh osoba, kao što su Otac i Sin osobe. Doista, Biblija je nedvosmislena da je Duh Sveti zapravo Bog, kao što su Isus Krist i Otac Bog.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Duh Sveti Bog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries