settings icon
share icon
Pitanje

Koje je vrijeme Jakovljeve nevolje?

Odgovor


Izraz „vrijeme nevolje za Jakova“ je citat iz Jeremije 30:7 koji kaže: „Jao, jer velik je dan ovaj, slična mu ne bi! Vrijeme je nevolje za Jakova, al' će se izbaviti iz nje“.

U prethodnim stihovima u Jeremiji 30 čitamo o tome kako Gospodin govori proroku Jeremiji o Judeju i Izraelu (30:3-4). U trećem stihu Gospodin obećava da će jednoga dana u budućnosti vratiti i Judeju i Izraela natrag u zemlju koju je obećao njihovim očevima. Peti stih opisuje vrijeme velikog straha i drhtanja. Šesti stih opisuje to vrijeme na način koji daje sliku muškaraca koji imaju porođajne bolove, čime se ponovno označava vrijeme agonije. Međutim, postoji nada za Judu i za Izraela, jer premda se to naziva „vrijeme nevolje za Jakova“, Gospodin obećava da će spasiti Jakova (što se odnosi na Judeju i Izrael) od toga vremena velike nevolje (stih 7).

U Jeremiji 30:10-11 Gospodin kaže: „Jer evo, spasit ću te iz daleka, i potomstvo tvoje iz zemlje izgnanstva. Jakov će se opet smiriti, spokojno će živjeti, i nitko ga neće plašiti – riječ je Jahvina – jer ja sam s tobom da te izbavim.”

Nadalje, Gospodin kaže da će uništiti narode koji su držali Judeju i Izraela u zatočeništvu, te da nikada neće dozvoliti da Jakov bude potpuno uništen. Međutim, trebalo bi zapaziti da Gospodin opisuje to vrijeme kao vrijeme kazne za Njegov narod. On kaže Jakovu: „Zatrt ću narode među koje te prognah, a tebe neću sasvim uništiti; al' ću te kazniti po pravici, ne smijem te pustit nekažnjena.“

Jeremija 30:7 kaže: „Velik je dan ovaj, slična mu ne bî“. Jedino vrijeme koje se slaže s ovim razdobljem jest vrijeme Nevoljâ. To je vrijeme kakvoga nikada nije bilo u povijesti.

Isus je opisao Nevolje koristeći iste slike koje je koristio Jeremija. U Mateju 24:6-8 je rekao da su pojava lažnih mesija, ratova i glasina o ratovima, gladi i potresa samo „početak porođajnih bolova.“ Štoviše, i Pavao je opisao Nevolje kao porođajne bolove. Prva Solunjanima 5:3 glasi ovako: „Dok ljudi budu govorili: ' Mir i sigurnost', baš tada će se iznenada na njih oboriti propast kao porođajna bol na trudnu ženu, i nipošto joj neće umaći.“ Ovaj događaj dolazi iza Uzeća i uklanjanja Crkve, u 4:13-18. U Prvoj Solunjanima 5:9, Pavao ponovno naglašava izuzeće Crkve iz ovoga razdoblja kada kaže: „jer nas Bog nije odredio za svoju srdžbu, već za postignuće spasenja po našem Gospodinu Isusu Kristu.“ Srdžba o kojoj se ovdje govori jest Božji sud nad nevjernim svijetom i Njegovo kažnjavanje Izraela tijekom Nevoljâ.

Te „porođajne boli“ opisane su detaljno u Otkrivenju 6-12. Jedna od svrha Nevoljâ jest da se Izrael vrati Gospodinu.

Oni koji su primili Krista kao Spasitelja od grijeha, vrijeme Jakovljeve nevolje predstavlja razlog za slavljenje Gospodina, jer ono pokazuje da Bog drži svoja obećanja. On nam je obećao vječan život kroz Krista našega Gospodina, a obećao je zemlju, sjeme i blagoslove Abrahamu i njegovim fizičkim potomcima. Međutim, prije nego što ispuni ta obećanja, On će iz ljubavi ali strogo kazniti Izrael, kako bi se vratio Njemu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je vrijeme Jakovljeve nevolje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries