settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li razlika između knjige života i Jaganjčeve knjige života?

Odgovor


U Novom zavjetu se na osam mjesta spominje „knjiga života“, a dva se specifično odnose na knjigu života koja pripada Jaganjcu, Isusu Kristu. U knjizi Otkrivenja knjiga života spominje se sedam puta. Oni čija su imena zapisana u knjizi života su oni koji pripadaju Bogu, oni koji su zadobili vječni život.

Za one koji su se borili zajedno s njim, Pavao kaže da su im imena u knjizi života (Filipljanima 4,3), čime se knjiga života ponovno prepoznaje kao zapis imena onih koji imaju vječno spasenje. Na isti način, Otkrivenje 3,5 govori o knjizi života u kojoj se nalaze imena onih koji vjeruju u Gospodina. To su oni koji su nadvladali iskušenja zemaljskog života, čime dokazuju da je njihovo spasenje pravo. Ovaj stih je također jasan u tome da jednom kada je ime zapisano u knjigu života, Isus obećava da ga nikada neće izbrisati, a to još jednom dokazuje nauk vječne sigurnosti. Gospodin Isus, koji u ovom dijelu Otkrivenja govori crkvama, obećava da će one koji su Njegovi priznati pred Ocem. Suprotno tome, Otkrivenje 20,15 otkriva sudbinu onih čija imena nisu zapisana u knjizi života – vječnost u ognjenom jezeru.

U Otkrivenju 13,8 i 21,27 spominje se „Jaganjčeva knjiga života“, u kojoj su također imena onih koji su oprani krvlju Jaganjca, Isusa Krista. Jaganjac koji je bio „zaklan od postanka svijeta“ ima knjigu u kojoj su zapisani svi oni koji su otkupljeni Njegovom žrtvom. To su oni koji će ući u sveti grad, novi Jeruzalem (Otkrivenje 21,10) i koji će zauvijek živjeti u nebu s Bogom. Budući da knjiga života bilježi sve one koji imaju vječni život kroz Jaganjca, jasno je da su knjiga života i Jaganjčeva knjiga života jedno te isto.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoji li razlika između knjige života i Jaganjčeve knjige života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries