settings icon
share icon
Pitanje

Što je izraelologija?

Odgovor


Izraelologija je područje teološkog proučavanja koje je posebno usredotočeno na ono što Biblija uči o Izraelu. Glavni autor ove problematike posljednjih godina bio je dr. sc. Arnold Fruchtenbaum, osnivač Ariel Ministries. Njegov je glavni fokus prikazivanje onoga što Biblija u potpunosti govori o zemlji i narodu Izrael. Dr. Fruchtenbaum posebno odbacuje zamjensku teologiju (vjerovanje da je crkva zamijenila Izrael iz Starog zavjeta). Kako napominje, jedino dispenzacionalizam „uz jasnu razliku između Izraela i Crkve, ustvari može pružiti sistematizirani biblijski nauk o Izraelu."

Fruchtenbaumov rad često prihvaćaju oni koji drže dispenzacionalizam, a uglavnom ga odbacuju oni koji ga ne drže. Ipak, studij izraelologije nudi mnogo uvida svim vjernicima. Na primjer, izraelologija pokazuje kako i crkva i Izrael sada imaju ulogu. Crkva je pozvana, kao što su bili rani apostoli i kršćani, dijeliti evanđeosku poruku židovskom narodu kao jednom od mnogih naroda uključenih u Veliko poslanje (Matej 28,18-20).

Također, naš pogled na Izrael informira naš pogled na Mojsijev zakon Starog zavjeta. Izraelologija ispituje kako se rana crkva bavila praksom židovstva i zagovarala čitanje i proučavanje Starog zavjeta.

Konačni, važan rezultat studije izraeologije jest dublje poštovanje prema suvremenom židovskom narodu. Rastući antisemitizam u dijelovima svijeta često prikazuje Izrael u vrlo negativnom svjetlu. Međutim, ispravan, biblijski prikaz Izraela bilježi Božji pogled na Izrael i njegovu budućnost. Kršćani su pozvani pokazivati ljubav prema izraelskom narodu i moliti za njih (Psalam 122,6).

Izraelologija često je zanemarena studija među kršćanima, možda zbog unaprijed stvorenih vjerovanja vezanih za posljednja vremena ili zamjensku teologiju. Međutim, svi su kršćani pozvani učiti kako bi se pokazali prokušanima (2. Timoteju 2,15). Naše proučavanje mora sadržavati ono što Biblija uči o Abrahamovom narodu i zemlji koju im je Bog obećao (Postanak 12,1-3).

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je izraelologija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries