settings icon
share icon
Pitanje

Što je iznimka klauzule?

Odgovor


„Iznimka klauzule“ Isusova je izjava u Mateju 5,32 i 19,9 „osim zbog bludništva“. Daje „iznimku“ za ponovni brak nakon razvoda koji se smatra preljubom. Matej 5,32 glasi: „Ali ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu, osim zbog bludništva, navodi je na preljub; i tko god se otpuštenom ženi, čini preljub.“ Slično tome, Matej 19,9 glasi: „A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu, osim zbog bludništva, i oženi se drugom, čini preljub; i tko se oženi otpuštenom, čini preljub.“ Dakle, što je zapravo „bludništvo“ i zašto je iznimka od Isusove izjave da je ponovni brak nakon razvoda preljub?

Značenje Mateja 5,32 i 19,9 je jasno. Ako se osoba razvede, a zatim ponovno oženi, to se smatra preljubom, osim ako je na snazi iznimka klauzule. Izraz „bludništvo“ prijevod je grčke riječi porneia, riječi od koje dobivamo našu modernu riječ „pornografija“. Srž značenja riječi porneia je „seksualna izopačenost“. U grčkoj književnosti otprilike u isto vrijeme kad i Novi zavjet, porneia se koristila za označavanje preljuba, seksa izvan braka, prostitucije, incesta i idolopoklonstva. U Novom zavjetu koristi se 25 puta, najčešće prevođeno kao „blud“.

Porneia u Novom zavjetu znači opći koncept seksualne izopačenosti. Druge grčke riječi koriste se u vezi određenih oblika seksualne izopačenosti, poput preljuba. Imajući ovo značenje na umu, prema iznimci klauzule, svako sudjelovanje u seksualnoj izopačenosti/prekršaju iznimka je od Isusove izjave da je ponovni brak nakon razvoda preljub. Ako jedan od supružnika počini preljub ili bilo koji čin seksualne izopačenosti i dođe do razvoda, „nevin“ supružnik može se ponovno vjenčati, a da ga se ne smatra preljubnikom.

Molimo vas da razumijete da iznimka klauzule nije zapovijed za razvod i/ili ponovni brak. Isus ne kaže da bi se, ako se dogodi bračna nevjera, par trebao razvesti. Isus ne kaže da bi se, ako se razvod dogodi zbog bračne nevjere, nevin supružnik trebao ponovno vjenčati. U krajnjoj situaciji Isus dopušta razvod i ponovni brak. Isus ni u kojem smislu ne proglašava razvod i ponovni brak najboljom ili jedinom opcijom. Pokajanje, opraštanje, savjetovanje i obnova Božja je želja za brakove oštećene nevjerom. Bog može i ozdravit će svaki brak u kojem su oba supružnika predana Njemu i spremna slijediti Njegovu Riječ.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je iznimka klauzule?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries