settings icon
share icon
Pitanje

Koje su to izgubljene biblijske knjige?

Odgovor


Ne postoje “izgubljene biblijske knjige” ili knjige koje su uzete iz Biblije. Postoje mnoge legende i glasine o izgubljenim knjigama, ali u tim pričama nema nikakve istine. Svaka knjiga koju je Bog nadahnuo i namijenio za Bibliju nalazi se upravo tamo. Stotine religijskih knjiga napisane su u isto vrijeme kad i knjige Biblije. Neke od njih sadrže istinite izvještaje o stvarima koje su se uistinu dogodile (1. Makabejaca, na primjer). Neke sadrže dobra duhovna učenja (Knjiga o mudrosti, na primjer). Međutim, te knjige nisu Bogom nadahnute. Čitamo li bilo koju od njih, uzmimo apokrifne knjige kao primjer, moramo im pristupiti kao pogrešivim povijesnim knjigama, a ne kao nadahnutoj, nepogrešivoj Božjoj riječi (2. Tim 3:16-17).

Tomino Evanđelje, na primjer, bila je krivotvorina napisana u 3. ili 4. stoljeću, koja je tvrdila da ju je napisao apostol Toma. Nije ju napisao Toma. Prvi crkveni oci gotovo su jednoglasno odbacili Tomino Evanđelje kao krivovjerno. Sadrži mnoge lažne i krivovjerne stvari koje je Isus navodno rekao i učinio. Ništa od toga (ili, u najboljem slučaju, vrlo malo toga) nije istina. Barnabinu poslanicu nije napisao biblijski Barnaba, nego čovjek koji se pretvarao da je on. Isto se može reći za Evanđelje po Filipu, Petrovo otkrivenje itd.

Samo je jedan Bog. Biblija ima jednoga Tvorca. To je jedna knjiga. Ima jedan plan milosti, zabilježen od početka, preko izvršenja pa do dovršenja. Od predodređenja do proslavljenja, Biblija je priča o Bogu koji otkupljuje svoj izabrani narod na hvalu svoje slave. Dok se Božje svrhe otkupljenja otkrivaju u Svetome pismu, teme koje se stalno ponavljaju i naglašavaju su Božji karakter, osuda grijeha i neposlušnosti, blagoslov vjere i poslušnosti, Gospodin Spasitelj i žrtva za grijeh, te dolazeće kraljevstvo i slava. Božja je namjera da znamo i razumijemo tih pet tema zato što naši životi i vječne sudbine ovise o njima. Zbog toga je nezamislivo da bi Bog dopustio da se dio tih vitalnih informacija bilo kako “izgubi”. Biblija je potpuna, kako bismo mi koji je čitamo i razumijevamo mogli također biti “savršeni – opremljeni za svako djelo ljubavi” (2. Tim 3:16-17).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje su to izgubljene biblijske knjige?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries