settings icon
share icon
Pitanje

Kako pronaći utjehu i mir kad voljena osoba umre?

Odgovor


Ako ste izgubili voljenu osobu koja je umrla, znate da je to bolno iskustvo. Isus je razumio bol zbog gubitka nekoga tko mu je blizu srca. U Ivanovom evanđelju (11,1-44) saznajemo da je Isus izgubio voljenu osobu po imenu Lazar. Isus je bio duboko ganut i zaplakao zbog gubitka svog prijatelja. Ova priča, međutim, ne završava u suzama. Isus je znao da posjeduje moć potrebnu za uskrsnuće Lazara iz mrtvih. Isus je rekao: „Ja sam uskrsnuće i život. Tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će“ (Ivan 11,25). Isus je pobijedio smrt svojim uskrsnućem. Utješno je znati da smrt nije kraj za one koji vjeruju. Oni koji Isusa poznaju kao Spasitelja imat će vječni život (Ivan 10,28). Bog nam je pripremio novi dom u kojem više neće biti smrti, suza ili boli (Otkrivenje 21,1-4).

Čak i ako smo sigurni da je naša voljena osoba na boljem mjestu, još uvijek osjećamo bol njihove odsutnosti na zemlji. U redu je tugovati za gubitkom voljene osobe. Isus je plakao zbog Lazarove smrti, čak i znajući da će ga vratiti u život. Bog se ne boji naših osjećaja ili naših pitanja. Možemo izliti svoj teret na njega i pouzdati se u Njegovu ljubav kako bi nam pružio sigurnost i utjehu (1. Petrova 5,7). Možemo se sjećati mnogo toga dobroga u vezi naših izgubljenih voljenih i radovati se činjenici da smo mogli sudjelovati u njihovim životima. Možemo dijeliti priče o utjecaju koje su naši voljeni imali na naš život. Možda će nam biti utješno raditi neke stvari u kojima su naši voljeni posebno uživali ili provoditi vrijeme prisjećajući se svojih najmilijih s drugim bliskim rođacima i prijateljima. Također možemo častiti njihovo sjećanje živeći svoj život na način koji Bogu donosi čast i slavu.

Važno je zapamtiti da je Bog konačno izvor naše utjehe (2. Korinćanima 7,6). Iako je dobro sjetiti se svojih izgubljenih voljenih i poštovati njihov utjecaj u našem životu, Biblija je jasna da im se ne smijemo moliti niti ih štovati na bilo koji način. Umjesto toga, molitve donosimo Bogu i molimo ga za utjehu i iscjeljenje. Biblija nam govori da je Bog otac milosrđa i da će nas utješiti u svim našim nevoljama (2. Korinćanima 1,3-4). Budite sigurni da vas Bog voli i da razumije koliko vas boli. Potrčite u skrovište Svevišnjega gdje ćete naći slatki počinak (Psalam 91,1-2).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako pronaći utjehu i mir kad voljena osoba umre?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries