settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus naš Veliki svećenik?

Odgovor


Veliki svećenik je jedan od mnogih naslova koji su dani Isusu: Mesija, Spasitelj, Sin Božji, Sin Čovječji, prijatelj grešnika itd. Svaki od njih se usredotočuje na određeni aspekt toga tko je On i što to za nas znači. U poslanici Hebrejima, Isusa se naziva Velikim svećenikom (Hebrejima 2,17; 4,14). Riječ „svećenik“ ima nekoliko osnovnih značenja. Prvo, svećenik je onaj koji posreduje u vjerskoj službi. Drugo, svećenik je onaj koji je svet, odnosno izdvojen kako bi obavljao tu službu.

U Bibliji, ovu riječ prvi puta pronalazimo u Postanku 14. Abraham, prijatelj Božji, ušao je u bitku da bi spasio svog nećaka Lota, kojeg je zarobila vojska Elama. Po povratku, Abrahama je susreo Melkisedek, kralj Šalema i svećenik Boga svevišnjega. Ovaj čovjek, čije ime znači „kralj pravednosti“, blagoslovio je Abrahama i svevišnjeg Boga koji je Abrahamu dao pobjedu. Zauzvrat, Abraham je dao desetinu (10 posto) svog ratnog plijena Melkisedeku. Ovim činom, Abraham je priznao visoku poziciju Melkisedeka kao Božjeg svećenika.

Godinama kasnije, Bog je izdvojio Abrahamovog praunuka Levija da bude otac svećeničkog plemena. Kada je na brdu Sinaj dan Zakon, leviti su predstavljeni kao sluge u Šatoru, a Aronova obitelj je postala svećeničkom. Svećenici su bili odgovorni za posredovanje između ljudi i Boga prinošenjem mnogih žrtava koje je zakon zahtijevao. Među svećenicima, jedan je bio odabran za velikog svećenika, koji bi jednom godišnje na Dan pomirenja ulazio u Svetinju nad svetinjama kako bi prinosio krv žrtve na Kovčeg saveza (Hebrejima 9,7). Ovim dnevnim i godišnjim žrtvama grijesi naroda bili su privremeno pokriveni sve dok Mesija nije došao da odnese njihove grijehe.

Kada se Isusa naziva našim Velikim svećenikom, to se odnosi na oba ova prethodna svećenstva. Poput Melkisedeka, On je određen za svećenika izvan Zakona danog na brdu Sinaj (Hebrejima 5,6). Poput levitskog svećenstva, kako bi zadovoljio Božji Zakon Isus je prinio žrtvu prinijevši samog sebe za naše grijehe (Hebrejima 7,26-27). Za razliku od levitskih svećenika, koji su danomice morali prinositi žrtve, Isus je sebe kao žrtvu morao prinijeti samo jednom, zadobivši time vječno otkupljenje za sve koji kroz Njega pristupaju Bogu (Hebrejima 9,12).

Postoji još nešto važno u vezi Isusovog svećenstva – svaki svećenik je izabran među ljudima. Premda Bog od vječnosti, Isus je postao čovjek kako bi pretrpio smrt i služio nam kao naš Veliki svećenik (Hebrejima 2,9). Kao čovjek, poput nas je bio podložan svim slabostima i iskušenjima, kako bi se mogao osobno povezati s nama u našim borbama (Hebrejima 4,15). Isus je veći od bilo kojeg drugog svećenika, stoga je u Hebrejima 4,14 nazvan našim „veliki Velikim svećenikom“, i to nam daje smjelost da pristupamo „Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas“ (Hebrejima 4,16).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus naš Veliki svećenik?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries