settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje i važnost uznesenja Isusa Krista?

Odgovor


Nakon što je Isus uskrsnuo od mrtvih, „pokazao se da je živ“ (Djela 1,3) ženama u blizini groba (Matej 28,9-10), svojim učenicima (Luka 24,36-43) te još 500 drugih ljudi (1. Korinćanima 15,6). U danima nakon uskrsnuća, Isus je učio svoje učenike o kraljevstvu Božjem (Djela 1,3).

Četrdeset dana nakon uskrsnuća, Isus i Njegovi učenici otišli su do Maslinske gore, u blizini Jeruzalema. Tamo je Isus obećao svojim sljedbenicima da će uskoro primiti Duha Svetoga i uputio ih da ostanu u Jeruzalemu dok Duh ne dođe. Potom ih je Isus blagoslovio, i dok ih je blagoslivljao, počeo se uspinjati na nebo. Izvještaj o Isusovom uznesenju pronalazimo u Luki 24,50-51 i Djelima 1,9-11.

Iz Biblije je jasno da je Isusovo uznesenje bio doslovni, tjelesni povratak u nebo. Uzdignuo se sa zemlje postupno i vidljivo, čemu su svjedočili mnogi usredotočeni promatrači. Dok su učenici pokušavali zadržati što duži pogled na Isusa, oblak im je zaklonio pogled, a pojavila su se dva anđela i obećala Kristov povratak „isto tako kao što ste vidjeli da odlazi na nebo“ (Djela 1,11).

Uznesenje Isusa Krista je značajno iz nekoliko razloga:

1) Označavalo je kraj Njegove zemaljske službe. Bog Otac je iz ljubavi poslao svog Sina na svijet u Betlehemu, a sada se Sin vraćao Ocu. Njegovo razdoblje ograničenja kao čovjeka je završilo.

2) Značilo je uspjeh Njegovog zemaljskog djela. Sve ono radi čega je došao, ostvario je.

3) Obilježilo je povratak Njegove nebeske slave. Isusova slava je bila prekrivena za vrijeme Njegovog boravka na zemlji, uz jednu kratku iznimku Preobraženja (Matej 17,1-9).

4) Simboliziralo je Njegovo uzvišenje koje mu je dao Otac (Efežanima 1,20-23). Onaj s kojim je Otac zadovoljan (Matej 17,5) bio je preuzvišen i darovano mu je ime iznad svakog imena (Filipljanima 2,9).

5) Dalo mu je priliku da nam pripremi mjesto (Ivan 14,2).

6) Ukazivalo je na početak Njegovog novog djela kao Velikog svećenika (Hebrejima 4,14-16) i Posrednika novog Saveza (Hebrejima 9,15).

7) Ustanovilo je obrazac Njegovog povratka. Kada Isus dođe uspostaviti Kraljevstvo, vratit će se na isti način kako je otišao – doslovno, tjelesno i vidljivo na oblacima (Djela 1,11; Daniel 7,13-14; Matej 24,30; Otkrivenje 1,7).

Gospodin Isus je trenutno na nebu. Biblija ga često oslikava kao Onoga koji je zdesna Ocu, s položajem časti i ovlasti (Psalam 110,1; Efežanima 1,20; Hebrejima 8,1). Krist je Glava Crkve (Kološanima 1,18), davatelj duhovnih darova (Efežanima 4,7-8), te Onaj koji ispunjava sve u svemu (Efežanima 4,9-10). Kristovo uznesenje je bio događaj koji je prenio Isusa iz Njegove zemaljske službe u Njegovu nebesku službu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje i važnost uznesenja Isusa Krista?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries