settings icon
share icon
Pitanje

Što znače stihovi Ivan 1,1. 14 koji izjavljuju da je Isus Riječ Božja?

Odgovor


Odgovor na ovo pitanje dobivamo nakon što prvo shvatimo razlog zašto je Ivan napisao ovo Evanđelje. Njegova svrha je jasno navedena u Ivanu 20,30-31: „Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu.“ Ivanova svrha je bila upoznati čitatelje s Evanđeljem Isusa Krista, utvrdivši tko je Isus (Bog u tijelu) i što je učinio. Jedini Ivanov cilj bio je dovesti ljude do prihvaćanja Kristovog djela spasenja po vjeri. Nakon što smo ovo razumjeli, možemo lakše razumjeti zašto Ivan Isusa u Ivanu 1,1 predstavlja kao „Riječ“.

Započevši svoje Evanđelje stihom: „U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog“, Ivan nam predstavlja Isusa koristeći pojam koji bi bio poznat čitateljima, i Židovima i poganima. Grčka riječ koja se u ovom odlomku prevodi kao „Riječ“ je „logos“, a bila je uobičajena i u grčkoj filozofiji i židovskom razmišljanju tog doba. Na primjer, u Starom zavjetu Božja „riječ“ često je personificirana kao instrument za izvršavanje Božje volje (Psalam 33,6; 107,20; 119,89; 147,15-18). Dakle, predstavljajući Isusa kao „Riječ“, Ivan svoje židovske čitatelje na neki način upućuje natrag na Stari zavjet gdje je „logos“, koji znači „Riječ“ Božja, povezan s personifikacijom Božje objave. A u grčkoj filozofiji, pojam „logos“ se koristio za opisivanje posredništva kojim je Bog stvorio materijalni svijet i putem kojeg je s njim komunicirao. U grčkom svjetonazoru, „logos“ je predstavljao most između transcendentnog Boga i materijalnog svemira. Stoga, za njegove grčke čitatelje upotreba pojma „logos“ bi vjerojatno proizvela ideju o posredničkom načelu između Boga i svijeta.

Dakle, u suštini, ono što je Ivan učinio da bi predstavio Isusa kao „logos“ bila je upotreba riječi i koncepta koji bi bili poznati i Židovima i poganima u njegovo vrijeme, te ih koristio kao polazišnu točku iz koje bi ih upoznao s Isusom Kristom. No, Ivan ide dalje od koncepta „logos“ s kojim su njegovi čitatelji, Židovi i pogani već upoznati te predstavlja Isusa Krista, ne kao puki posrednički princip kakvim su ga Grci sagledavali, već kao osobno biće, potpuno božansko, a ipak potpuno ljudsko. Također, Krist nije bio samo utjelovljenje Božje objave kao što su Židovi mislili, već je bio doista savršena Božja objava samog sebe u tijelu, i to toliko da je Ivan zapisao Isusove vlastite riječi Filipu: „Nato će mu Isus: Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako ti onda kažeš: ‘Pokaži nam Oca’?“ (Ivan 14,9). Koristeći pojam „logos“, odnosno „Riječ“ u Ivanu 1,1, Ivan je proširio i primijenio koncept koji je bio poznat njegovoj publici, te ga koristio kako bi svoje čitatelje upoznao s pravim Božjim „logosom“ u Isusu Kristu, živoj Riječi Božjoj, potpunom Bogu i potpunom čovjeku, koji je čovjeku došao objaviti Boga i otkupiti od njihovih grijeha sve one koji vjeruju u Njega.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znače stihovi Ivan 1,1. 14 koji izjavljuju da je Isus Riječ Božja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries