settings icon
share icon
Pitanje

Kako je Isus izgledao?

Odgovor


Biblija nigdje ne daje nikakav fizički opis Krista. Najbliži opis koji imamo nalazi se u Izaiji 53,2b: „Ne bijaše na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zaglédali, ni ljupkosti da bi nam se svidio.“ Sve ovo nam govori da je Isus izgledao poput svakog drugog čovjeka – izgledao je uobičajeno. Izaija je ovdje prorekao da će se Sluga koji treba doći i koji će patiti pojaviti u skromnom stanju, te neće nositi uobičajena kraljevska znamenja, kako bi Njegov pravi identitet mogao biti vidljiv pronicljivim očima vjere.

Izaija dalje opisuje kako je Krist izgledao nakon bičevanja prije raspeća. „Kao što se mnogi užasnuše vidjevši ga – tako mu je lice bilo neljudski iznakaženo te obličjem više nije naličio na čovjeka“ (Izaija 52,14). Ove riječi opisuju neljudsku okrutnost koju je pretrpio do te mjere da više nije izgledao kao ljudsko biće (Matej 26,67; 27,30; Ivan 19,3). Njegov izgled je bio toliko strašan da su ga ljudi gledali zaprepašteno.

Većina slika koje danas imamo o Isusu vjerojatno nisu točne. Isus je bio Židov, pa je vjerojatno imao tamnu kožu, tamne oči i tamnu kosu. To je daleko od Isusa plave kose, plavih očiju i svijetle puti koji se prikazuje na mnogim modernim slikama. Jedna stvar je jasna: da je za nas važno da znamo kako je uistinu izgledao, Matej, Petar i Ivan, koji su tri godine proveli s Njim, zasigurno bi nam dali točan opis, kao i njegova vlastita braća, Jakov i Juda. Ipak, ovi novozavjetni autori ne daju nikakve pojedinosti o Njegovim fizičkim atributima.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako je Isus izgledao?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries