settings icon
share icon
Pitanje

Što je istinito evanđelje?

Odgovor


Istinito evanđelje je dobra vijest da Bog spašava grešnike. Čovjek je po prirodi grešan i odvojen od Boga bez ikakve nade da sam popravi tu situaciju. No Bog je omogućio način otkupljenja čovjeka u smrti, ukopu i uskrsnuću Spasitelja, Isusa Krista.

Riječ „evanđelje“ doslovno znači „dobra vijest“. Ali da bismo uistinu shvatili koliko je ova vijest dobra, prvo moramo razumjeti lošu vijest. Kao posljedica čovjekovog pada u Rajskom vrtu (Postanak 3,6), svaki dio čovjeka – njegov um, volja, emocije i tijelo – iskvareni su grijehom. Zbog čovjekove grešne prirode, on ne traži i ne može tražiti Boga. Nema nikakvu želju da dođe Bogu i, ustvari, njegov um je u neprijateljstvu prema Bogu (Rimljanima 8,7). Bog je izjavio da čovjeka grijeh osuđuje na vječnost u paklu, odvojenom od Boga. U paklu čovjek plaća kaznu za grijeh protiv svetoga i pravednoga Boga. To bi doista bila loša vijest kada ne bi bilo rješenja.

No u evanđelju, Bog je u svojoj milosti omogućio rješenje, zamjenu za nas – Isusa Krista – koji je došao da svojom žrtvom na križu plati kaznu za naš grijeh. To je suština evanđelja koju je Pavao propovijedao Korinćanima. U 1. Korinćanima 15,2-4, objašnjava tri elementa evanđelja – smrt, ukop i uskrsnuće Krista u našu korist. Naša stara narav umrla je s Kristom na križu i pokopana je s Njim. Potom smo uskrsnuli s Njim u novosti života (Rimljanima 6,4-8). Pavao nam govori da se čvrsto držimo ovog istinitog evanđelja, jedinog evanđelja koje spašava. Vjerovanje u bilo koje drugo evanđelje uzaludna je vjera. U Rimljanima 1,16-17, Pavao također izjavljuje da je istinito evanđelje „sila Božja na spasenje svakomu koji vjeruje“ (VB), čime podrazumijeva da se spasenje ne postiže ljudskim naporima, već Božjom milošću po daru vjere (Efežanima 2,8-9).

Zbog evanđelja, po sili Božjoj, oni koji vjeruju u Krista (Rimljanima 10,9) nisu samo spašeni od pakla. Zapravo nam je dana potpuno nova priroda (2. Korinćanima 5,17) s promijenjenim srcima i novim željama, voljom i stavom koji se očituju u dobrim djelima. To je plod kojeg Duh Sveti svojom silom proizvodi u nama. Djela nikad nisu sredstvo spasenja, već dokaz spasenja (Efežanima 2,10). Oni koji su silom Božjom spašeni uvijek će pokazivati dokaz spasenja svojim promijenjenim životom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je istinito evanđelje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries