settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu biti ispunjen Svetim Duhom?

Odgovor


Ključni stih koji govori o ispunjenju Svetim Duhom u ovome vremenu je Ivan 14,16, gdje je Isus obećao da će Duh prebivati u vjernicima te da će to ispunjenje biti stalno. Važno je razlikovati prebivanje od ispunjenja Duhom. Stalno prebivanje Duha ne odnosi se samo na odabrane vjernike, nego na sve vjernike. Nekoliko odlomaka u Svetom pismu podupire ovaj zaključak. Prvi govori o tome da je Sveti Duh dar podaren svim vjernicima u Isusu bez iznimke te da se za dobivanje ovoga dara ne stavlja ni jedan drugi uvjet osim vjere u Krista (Ivan 7,37-39). Drugi govori o tome da se Sveti Duh daje u trenutku spasenja. Efežanima 1,13 ukazuje da se Sveti Duh daje u trenutku spasenja. Galaćanima 3,2 također naglašava istu ovu istinu kada kaže da se pečaćenje i nastanjenje Duha dogodilo u trenutku kada smo povjerovali. Treće, Sveti Duh prebiva u vjernicima trajno. Sveti Duh je vjernicima darovan kao polog ili potvrda njihova budućeg proslavljenja u Kristu (2. Korinćanima 1,22; Efežanima 4,30).

To se razlikuje od naredbe da se ispunjavamo Duhom, koju nalazimo u Efežanima 5,18. Trebamo biti posve prepušteni Duhu da nas on, u određenom smislu, ispunjava. U Rimljanima 8,9 i Efežanima 1,13-14 piše da on prebiva u svakom vjerniku, ali da ga se može ražalostiti (Efežanima 4,30), te da se njegovo djelovanje u nama može zatomiti (1. Solunjanima 5,19). Kada dopustimo da se to dogodi, tada ne doživljavamo puninu djelovanja i sile Svetoga Duha u nama i kroz nas. Biti ispunjen Duhom podrazumijeva da on ima slobodu zaposjesti svaki dio našega života, voditi nas i upravljati nama. Njegova sila se tada može upotrijebiti kroz nas tako da je ono što činimo plodonosno Bogu. Ispunjenje Duhom ne podrazumijeva samo vanjska djela, nego se primjenjuje i na unutarnje misli i motive. Psalam 19,15 kaže: „Moje ti riječi omiljele i razmišljanje srca moga pred licem tvojim, Jahve, hridi moja, otkupitelju moj.“

Naše ispunjenje Duhom Svetim osujećuje grijeh, a održava se poslušnošću Bogu. Premda bismo se trebali usredotočiti na ispunjenje Duhom kao što nam Efežanima 5,18 nalaže, to nećemo postići molitvom za ispunjenjem Duhom Svetim. Jedino naša poslušnost Božjim zapovijedima Duhu daje slobodu da djeluje u nama. Budući da smo grješna stvorenja, ne možemo biti stalno ispunjeni Duhom. Trebamo se smjesta pozabaviti grijehom u našemu životu i obnoviti naše predanje ispunjenju Duhom i njegovu vodstvu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu biti ispunjen Svetim Duhom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries