settings icon
share icon
Pitanje

Je li ikad ispravno lagati?

Odgovor


Biblija nigdje ne predstavlja slučaj da se laž smatra nečim ispravnim. Deveta zapovijed zabranjuje lažno svjedočenje (Izlazak 20,16). Izreke 6,16-19 navode „lažljiv jezik“ i „lažan svjedok koji širi laži“ kao dvije od sedam gnusoba Gospodinu. Ljubav se „raduje istini“ (1. Korinćanima 13,6). Za ostale stihove koji negativno govore o laži, vidi Psalam 119,29. 163; 120,2; Izreke 12,22; 13,5; Efežanima 4,25; Kološanima 3,9; i Otkrivenje 21,8. U Pismu ima mnogo primjera lažljivaca, od Jakovljeve prijevare u Postanku 27 do pretvaranja Ananije i Safire u Djelima 5. Uvijek iznova vidimo da laž dovodi do bijede, gubitka i osude.

Postoje barem dva slučaja u Bibliji kada je laganje dalo povoljan ishod. Primjerice, laž koju su hebrejske primalje izgovorile faraonu rezultirala je da ih je Gospodin blagoslovio (Izlazak 1,15-21) i vjerojatno spasila živote mnogih hebrejskih beba. Drugi je primjer Rahabina laž koja je zaštitila izraelske špijune u Jošui 2,5. Važno je, međutim, napomenuti da Bog nikada ne opravdava te laži. Unatoč „pozitivnom“ ishodu tih laži, Biblija nigdje ne hvali same laži. Biblija nigdje ne navodi da postoje slučajevi kada je laganje ispravno. Istodobno, Biblija ne izjavljuje da ne postoji mogući slučaj da je laž prihvatljiva opcija.

Tada preostaje pitanje: postoji li ikad trenutak kada je laž ispravna? Najčešća ilustracija ove dileme dolazi iz života Corrie ten Boom u nacistički okupiranoj Nizozemskoj. U osnovi, priča je sljedeća: Corrie ten Boom skriva Židove u svom domu kako bi ih zaštitila od nacista. Nacistički vojnici dolaze joj u kuću i pitaju zna li gdje se Židovi skrivaju. Što ona treba učiniti? Bi li trebala reći istinu i dopustiti nacistima da uhvate Židove koje je pokušavala zaštititi? Ili treba lagati i zanijekati da išta zna o njima?

U slučaju poput ovog, gdje je laganje možda jedini mogući način da se spriječi užasno zlo, možda bi laganje bilo prihvatljivo. Takav bi slučaj bio donekle sličan lažima hebrejskih primalja i Rahabe. U zlom svijetu i u očajnoj situaciji možda je ispravno počiniti manje zlo, lažući kako bismo spriječili mnogo veće zlo. Međutim, mora se primijetiti da su takvi slučajevi izuzetno rijetki. Velika je vjerojatnost da se velika većina ljudi u povijesti čovječanstva nikada nije suočila sa situacijom u kojoj je laž bila ispravna.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li ikad ispravno lagati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries