settings icon
share icon
Pitanje

Ispitivanje duhovnih darova – koje različite duhovne darove spominje Biblija?

Odgovor


Prije nego što ispitamo duhovne darove, pogledat ćemo dvije grčke riječi koje se koriste za opisivanje darova Duha: pneumatika se odnosi na njihov izvor, Duha Svetoga (pneuma) od Boga; a charismata se odnosi na činjenicu da se daju kao djelo Božje milosti (charis). Duhovni darovi dani su milošću i ne temelje se na našoj vrijednosti ili osobnim sposobnostima; dani su prema Božjem suverenom izboru. Darove daje Duh Božji; stoga su darovi dio novog života koji nam je dan u Kristu i mogu se drastično razlikovati od naših percipiranih sposobnosti ili želja prije spasenja. Prva Korinćanima 12,4-7 objašnjava: „Raznovrsni su darovi, ali isti Duh, i raznovrsne su službe, ali isti Gospodin. Raznovrsna su i djelovanja, ali je isti Bog, koji čini sve u svima. A svakome se daje očitovanje Duha na zajedničku korist.“ Vjernici će se razlikovati po svojim duhovnim darovima, ali svi duhovni darovi namijenjeni su za izgradnju Kristova tijela i na slavu Božju.

Kratko ispitivanje tri ključna teksta (Rimljanima 12,6-8; 1. Korinćanima 12,4-11; 1. Petrova 4,10-11) pomoći će nam da vidimo Božji plan u vezi s Njegovim darovima.

Jedan od prvih uvida koji postaje jasan u ovim stihovima je raznolikost darova. Pavlov pregled duhovnih darova u Rimljanima 12 uključuje drugačije darove od onih koji se nalaze u 1. Korinćanima 12. A kada je Petar govorio o duhovnim darovima u 1. Petrovoj 4,10-11, nije ih specificirao, već je naveo široke kategorije vrsta darova koje Bog daje. Među darovima navedenim u Bibliji su proroštvo, služba, mudrost, znanje, vjera, iscjeljenje, poučavanje, ohrabrivanje, davanje, upravljanje, iskazivanje milosrđa, govorenje jezicima i tumačenje jezika. Bez obzira na specifičnu upotrebu, svaki se dar uklapao s drugim darovima i svi su djelovali zajedno kao dijelovi tijela kako bi činili funkcionalnu cjelinu (Rimljanima 12,5).

U sastavljanju cjelovitog pregleda duhovnih darova, potrebno je pokušati kvantificirati i definirati darove. Rimljanima 12 navodi najmanje sedam darova, a 1. Korinćanima 12 navodi devet. Postoji određeno preklapanje u ovim popisima i sigurno postoje naznake da ima više darova nego što se navodi.

Evo kratkog ispitivanja duhovnih darova dr. Larryja Gilberta (izmijenjeno iz „Koliko duhovnih darova postoji?“):

1. Čudotvorni darovi

Apostolstvo (1. Korinćanima 12,28; Efežanima 4,11)

Jezici (1. Korinćanima 12,10. 28. 30)

Tumačenje (1. Korinćanima 12,10. 30)

Čudesa (1. Korinćanima 12,10. 28)

Iscjeljenje (1. Korinćanima 12,9. 28)

2. Omogućavanje darova

Vjera (1. Korinćanima 12,9)

Razlikovanje duhova (1. Korinćanima 12,10)

Mudrost (1. Korinćanima 12,8)

Spoznaja (1. Korinćanima 12,8)

3. Timski darovi

Evangelizacija: strastveno vođenje drugih do spasonosne spoznaje Krista (Efežanima 4,11)

Proroštvo: hrabro i neustrašivo naviještanje Božje istine (Rimljanima 12,6; Efežanima 4,11; 1. Korinćanima 12,10. 28)

Poučavanje: razlaganje istine Božje Riječi na jednostavan i točan način (Rimljanima 12,7; 1. Korinćanima 12,28)

Hrabrenje: poticanje drugih na djelovanje, primjenu i svrhu (Rimljanima 12,8)

Pastirstvo: nadgledanje, obuka, hranjenje, podučavanje/vođenje (Efežanima 4,11)

Služenje: pružanje praktične pomoći i fizički i duhovno (Rimljanima 12,7; 1. Korinćanima 12,28)

Iskazivanje milosrđa: identificiranje i tješenje onih koji su u potrebi (Rimljanima 12,8)

Davanje: dijeljenje materijalnih sredstava za promicanje rada Crkve (Rimljanima 12,8)

Upravljanje: organiziranje, predstojništvo, promicanje, vođenje (Rimljanima 12,8; 1. Korinćanima 12,28)

U 1. Petrovoj 4,9-11 Petar nam daje dvije skupine timskih darova:

1. Darovi „govorenja jezika“. Oni koji imaju dar govora su evanđelisti, proroci, učitelji, hrabritelji i pastiri.

2. Darovi „služenja“ ili darovi podrške. Ljudi s ovim darovima oponašaju Krista u tome što nije došao da bude služen, nego da služi (Marko 10,45). Blagoslovljeni su samozaboravom dok se usredotočuju na potrebe drugih. Darovi služenja uključuju pastire, milosrdnike, poslužitelje, davatelje i upravitelje.

Biblija kaže da su nam duhovni darovi dani sa svrhom. U Rimljanima 12,8 rečeno nam je da koristimo različite darove u skladu s Božjim karakterom i Njegovom otkrivenom voljom „u iskrenosti… u marljivosti… s veseljem.“ U 1. Korinćanima 12,24-25 kaže nam se da je „Bog tijelo sastavio tako da je obilniju čast dao onome udu kojemu je nedostaje: da ne bude razdora u tijelu, nego da udovi jednako skrbe jedni za druge.“ U 1. Petrovoj 4,11 svrha darova je „da se u svemu proslavi Bog po Isusu Kristu.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ispitivanje duhovnih darova – koje različite duhovne darove spominje Biblija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries