settings icon
share icon
Pitanje

Islamski Antikrist? Hoće li Antikrist biti musliman?

Odgovor


Zbog sve većih tenzija na Bliskom istoku u posljednjih nekoliko godina, a posebice zbog izjava koje su iznosili šijitski ekstremisti u pogledu Dvanaestog imama, mnogi su se ljudi počeli pitati postoji li kakva veza s biblijskim proročanstvima. Kako bismo odgovorili na to pitanje, najprije moramo saznati tko bi trebao biti taj Dvanaesti imam i što se od njega očekuje da učini za Islam. Drugo, moramo istražiti izjave muslimana šijita u pogledu njihovih nadanja. Treće, trebamo sagledati što Biblija kaže o tom pitanju.

Unutar šijitske grane Islama, postojalo je dvanaest imama, odnosno duhovnih vođa koje je postavio Alah. Prvi od njih bio je imam Ali, Muhamedov rođak, koji je nakon Muhamedove smrti tvrdio da je upravo on njegov proročki nasljednik. Oko 868. godine, Dvanaesti imam, Abu al-Qasim Muhammad (ili Muhammad al Mahdi), rodio se kao sin jedanaestog imama. Budući da je njegov otac bio intenzivno progonjen, Mahdija su zaštitili tako što su ga sakrili. Kada je imao šest godina, kratko je izašao iz svoga skrovišta u vrijeme kada su ubili njegova oca, ali onda se ponovno vratio u skrovište. Vjeruje se da se on od toga vremena sakriva u špiljama i da će se nadnaravno vratiti netom prije Sudnjega dana kako bi istrijebio svaku tiraniju i progon, te kako bi svijetu donio mir i sklad. On je, prema šijitskoj teologiji, spasitelj svijeta. Prema jednome piscu, Mahdi će imati dostojanstvo Mojsija, Isusovu milost i Jobovu strpljivost u jednoj savršenoj osobi.

Proroštva o Dvanaestom imamu jako su slična biblijskim proročanstvima o posljednjim danima. Prema islamskim proročanstvima, Mahdijevu povratku prethodit će brojni događaji tijekom tri godine groznoga kaosa u svijetu, a on će vladati Arapima i svijetom tijekom sedam godina. Njegov dolazak popratit će dva uskrsnuća, jedno uskrsnuće opakih i jedno uskrsnuće pravednih. Prema šijitskom učenju, Mahdijevo vodstvo prihvatit će Isus, a tada će se dvije velike grane Abrahamove obitelji zauvijek sjediniti.

Na koji su način izjave šijitskih muslimana, poput iranskog predsjednika, Mahmouda Ahmadinejada, povezane s time? Ahmadinejad je duboko predani šijit i tvrdi da će on osobno pripremiti svijet za dolazećeg Mahdija. Kako bi se svijet spasio, mora biti u stanju kaosa i pokornosti, a Ahmadinejad smatra da je upravo njega Alah potaknuo da utaba put. Ahmadinejad je opetovano govorio o uništenju neprijatelja Islama. Iranski predsjednik i njegov kabinet navodno su potpisali ugovor s al Mahdijem, u kojem su se obvezali da će mu služiti. Kada ga je izvjestiteljka ABC-a, Ann Curry, u rujnu 2009. godine pitala o njegovim apokaliptičnim izjavama, Ahmadinejad je rekao: „Imam... će doći s logikom, kulturom i znanošću. Doći će kako više ne bi bilo rata. Neće više biti neprijateljstava ni mržnje. Neće više biti sukoba. On će pozvati svakoga čovjeka da uđe u bratsku ljubav. Naravno, vratit će se s Isusom Kristom. Njih dvojica će se vratiti zajedno. I zajedno će raditi kako bi mogli ovaj svijet ispuniti ljubavlju.”

Kakve sve to ima veze s Antikristom? Prema 2. Solunjanima 2:3-4 u posljednjim danima pojavit će se „Čovjek grijeha“, koji će se suprotstavljati i uzvisivati se iznad svega što se naziva Bogom. U Danielu 7 čitamo o Danielovoj viziji o četiri zvijeri koje predstavljaju kraljevstva koja imaju glavne uloge u Božjem proročkom planu. Četvrta opisana zvijer (s. 7-8) je strahovita, užasna, izvanredno snažna, i razlikuje se od onih koje su došle prije nje. Ona se također opisuje kao „mali rog“ koji je iščupao druge rogove. Često se smatra da je taj mali rog zapravo Antikrist. U s. 25 opisan je kako izgovara hule „na Svevišnjega; zatirat će Svece Svevišnjega; pomišljat će da promijeni blagdane i Zakon, i Sveci će biti predani u njegove ruke na jedno vrijeme i dva vremena i polovinu vremena“ (3,5 godine). U Danielu 8 nalazimo viziju o ovanu i jarcu, te o kralju koji će se dići u posljednjim danima (s. 23-25), koji će uništiti mnoge ljude i suprotstaviti se Kristu, ali taj kralj će biti slomljen. U Danielu 9:27 nalazimo proroštvo o „knezu … koji će doći“ koji će sklopiti sedmogodišnji savez s mnogim ljudima i onda će donijeti veliko opustošenje. Tko će biti taj Antikrist? To nitko ne zna sa sigurnošću, ali iznesene su mnoge teorije, uključujući mogućnost da će biti Arapin.

Bez obzira na razne teorije, postoji nekoliko paralela između Biblije i šijitske teologije koje treba zapaziti. Kao prvo, Biblija kaže da će Antikristovo kraljevstvo vladati svijetom tijekom sedam godina, a Islam tvrdi da će Dvanaesti imam svijetom vladati sedam godina. Drugo, muslimani očekuju tri godine kaosa prije nego što se otkrije Dvanaesti imam, a Biblija govori o 3,5 godine Nevolja prije nego što Antikrist otkrije svoj identitet tako što obeščasti židovski hram. Treće, Antikrist je opisan kao prevarant koji tvrdi da će donijeti mir, ali koji zapravo donosi veliki rat. Očekuje se da će Dvanaesti imam donijeti mir putem velikog rata s ostatkom svijeta.

Hoće li Antikrist biti musliman? To jedino Bog zna. Postoje li poveznice između islamske eshatologije i kršćanske eshatologije? Svakako se čini da postoje izravne korelacije, premda se čini kao da čitamo opis velike bitke, najprije s perspektive gubitnika, koji pokušava sačuvati obraz, a zatim s perspektive pobjednika. Dok ne vidimo ispunjenje tih događaja, moramo imati na umu riječi 1. Ivanove 4:1-4: „Ljubljeni, nemojte vjerovati svakom duhu, već duhove podvrgnite kušnji da vidite jesu li od Boga, jer su se pojavili mnogi lažni proroci u svijetu. Po ovome poznajete duh Božji: svaki duh koji priznaje: 'Isus Krist došao je u tijelu', od Boga je; svaki duh koji takvim ne priznaje Isusa, nije od Boga. To je duh Antikrista, o kome ste čuli da dolazi, a već je sada u svijetu. Vi ste, dječice, od Boga i vi ste ih pobijedili, jer je veći onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu.“

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Islamski Antikrist? Hoće li Antikrist biti musliman?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries