settings icon
share icon
Pitanje

Što je islamizam?

Odgovor


Islamizam se razlikuje od islama. Islam je religija s nekoliko grana, dok je islamizam vjerski i politički pokret unutar islama, zasnovan na određenim doslovnim tumačenjima Kurana. Islamizam naročito nastoji uskladiti društvo sa šerijatom, moralnim i vjerskim sustavom zakona koji proizlazi iz Kurana. Šerijat definira strogi moralni kodeks za gotovo svaki aspekt društvenog i osobnog života – sve od trgovačkih propisa do osobne higijene – i tumači riječ islam (koja znači „pokornost“) prilično doslovno, zahtijevajući da se svaka osoba ili pokori šerijatu ili umre.

Islamizam je uglavnom političke naravi – islamisti su zainteresirani za osvajanje. Neki islamisti vjeruju da je najbolji način da se to učini revolucijom ili invazijom, usklađivanjem svijeta s islamizmom kroz teror i državnu silu. Drugi smatraju da je bolje postići ciljeve reformom društva iz temelja.

Zbog terorizma kojeg je iznjedrio islam postoji veliki strah usmjeren prema muslimanima. Djelomično je ovaj strah zaslužen. Obraćenje ili smrt je vrlo stvaran i zastrašujući aspekt islamizma. Ali kršćani bi trebali pokušati zapamtiti da, iako je svaki islamist musliman, nije svaki musliman islamist. Zapravo, islamisti progone mnoge muslimane jer se ne žele pridržavati šerijatskog zakona ili zato što dolaze iz pogrešne islamske sekte ili žive u pogrešnoj zajednici.

Što je biblijski odgovor na islamizam? Oni koji vjeruju u Isusa Krista trebaju razmišljati o svojim neprijateljima kao o ljudima koji su izgubljeni i suočeni s vječnošću bez Krista. Islamisti su zarobljeni mračnom i očajnom religijom, vršeći Sotoninu volju dok misle da vrše Božju volju. Isus je prorekao o ljudima poput islamista: „Dolazi čas kada će svatko tko vas ubije misliti da Bogu služi“ (Ivan 16,2).

Kršćani bi se trebali tješiti činjenicom da ovaj svijet nije naš konačni dom. Hoćemo li ili ne „pobijediti“ u ratu protiv terorizma i islamizma nije konačna briga kršćana. Isus je rekao: „Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Kada bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, moje bi se sluge borile da ne budem predan Židovima; ali sada moje kraljevstvo nije odavde“ (Ivan 18,36). Kada se suočio sa smrću od strane svojih neprijatelja, Isus je podsjetio sve da Njegov narod nije ovdje kao osvajač nego kao osloboditelj – mi smo ambasadori Kristove ljubavi i oproštenja (2. Korinćanima 5,20).

„Čuli ste da je rečeno: ‘Ljubi svoga bližnjega i mrzi neprijatelja svojega’. Ali ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje, blagoslivljajte one koji vas proklinju, činite dobro onima koji vas mrze i molite za one koji vas zlostavljaju i progone, da budete djeca Oca svojega, koji je u nebu“ (Matej 5,43-45). Islamisti su doslovno slijedeći Kuran ispunjeni mržnjom i nemilosrdnošću prema onima koji se ne pokoravaju šerijatu; ne znaju ništa o Božjoj ljubavi i oproštenju. Moramo se moliti za one zarobljene u islamizmu da progledaju na istinu o Isusu Kristu. Dok je Pavao „još odisao prijetnjom i pokoljem prema Gospodinovim učenicima“ (Djela 9,1), susreo se s Gospodinom i nanovo se rodio. Neka se isto dogodi i vođama islamizma.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je islamizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries