settings icon
share icon
Pitanje

Što je islam i što vjeruju muslimani?

Odgovor


Religiju islama započeo je početkom 7. stoljeća čovjek zvan Muhamed. Tvrdio je da ga je posjetio anđeo Gabrijel. Tijekom tih anđeoskih posjeta, koje su se nastavile oko dvadeset tri godine, sve do Muhamedove smrti, anđeo je navodno Muhamedu objavio riječi Boga (koji se zove „Alah” na arapskom, te ga tako zovu svi muslimani). Te izdiktirane objave čine Kur'an, svetu knjigu islama. Islam uči da je Kur'an vrhovni autoritet i posljednja objava Alaha.

Muslimani, sljedbenici islama, vjeruju da je Kur'an pretpostojeća i savršena riječ Alaha. Nadalje, mnogi muslimani odbacuju sve druge jezične inačice Kur'ana. Prijevod nije valjana verzija Kur'ana, koji postoji samo na arapskom. Iako je Kur'an glavna sveta knjiga, suna se smatra drugim izvorom religijskih uputa. Sunu su napisali Muhamedovi učenici o onome što je Muhamed rekao, učinio i odobrio.

Ključna vjerovanja islama su da je Alah jedini pravi Bog i da je Muhamed Alahov prorok. Jednostavnim izricanjem tih vjerovanja, osoba se može obratiti na islam. Riječ „musliman” znači „onaj koji se pokorava Alahu”. Islam za sebe svjedoči da je jedina prava religija iz koje su izvedene sve druge religije (uključujući judaizam i kršćanstvo).

Muslimani temelje svoje živote na pet stupova:

1. Svjedočanstvo vjere: „Nema drugog boga osim Alaha, a Muhamed je njegov Poslanik (Prorok).”
2. Molitva: svaki dan se mora moliti pet puta.
3. Davanje: mora se davati potrebitima, jer sve dolazi od Alaha.
4. Post: osim povremenog posta, svi muslimani moraju postiti tijekom proslave Ramadana (devetog mjeseca u islamskom kalendaru).
5. Hadž: hodočašće u Meku (Makkah) mora se obaviti barem jednom u životu (tijekom dvanaestog mjeseca u islamskom kalendaru).

Ovih pet točaka, okvir poslušnosti za muslimane, uzima se ozbiljno i doslovno. Muslimanov ulazak u raj ovisi o poslušnosti ovim točkama.

Kršćanstvo i islam imaju neke dodirne točke i značajne razlike. Poput kršćanstva, islam je monoteistički, ali nasuprot kršćanstvu islam odbacuje koncept Trojstva. Islam prihvaća neke dijelove Biblije, kao što su Zakon i Evanđelja, ali odbacuje većinu Biblije kao klevetničku i nenadahnutu.

Islam tvrdi da je Isus bio samo prorok, a ne Božji Sin (samo je Alah Bog, vjeruju muslimani, te kako bi mogao imati Sina?). Umjesto toga, islam tvrdi da je Isus, iako ga je rodila djevica, bio stvoren baš poput Adama, od zemaljskog praha. Muslimani vjeruju da Isus nije umro na križu, te stoga niječu jedno od središnjih učenja kršćanstva.

Naposljetku, islam uči da se spasenje postiže dobrim djelima i poslušnošću Kur'anu. Za razliku od toga Biblija objavljuje da čovjek ne može sam po sebi dosegnuti svetoga Boga. Samo zbog Njegova milosrđa i ljubavi se grješnici mogu spasiti po vjeri u Krista (Efežanima 2:8-9).

Bjelodano, nemoguće je da i islam i kršćanstvo budu istiniti. Ili je Isus bio najveći prorok ili je to bio Muhamed. Ili je Biblija Riječ Božja ili je to Kur'an. Spasenje se dobiva ili prihvaćajući Isusa Krista kao svoga Spasitelja ili poslušnošću u odnosu na pet stupova. Dakle, te religije ne mogu obje biti istinite. Ova istina, razdvojenost tih dviju religija u ključnim područjima, nosi vječne posljedice.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je islam i što vjeruju muslimani?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries