settings icon
share icon
Pitanje

Što je ključno za istinsko iskustvo Boga?

Odgovor


Iako je iznimno popularan u kršćanskim krugovima, koncept „iskustva Boga" ne nalazi se izričito u Bibliji. U Bibliji postoje brojne zapovijedi koje se odnose na to kako se moramo odnositi prema Bogu, ali iskustvo Njega nije jedna od njih. Trebamo ljubiti Boga svim srcem (Ponovljeni zakon 6,5), pokoravati se Bogu (Ponovljeni zakon 27,10; 1. Ivanova 5,2), pouzdati se u Boga (Ivan 14,1), bojati se Boga (Propovjednik 12,13; 1. Petrova 2,17) itd. Ali nam Biblija nigdje ne kaže da „iskusimo Boga". Rječnička definicija iskustva kao glagola glasi: „1) sudjelovati ili proći nešto, 2) biti emocionalno ili estetski potaknut ili 3) učiti kroz iskustvo."

Što se onda podrazumijeva pod iskustvom Boga i što trebamo misliti o tome? Ako započnemo s definicijama iz rječnika, složimo ih i primijenimo u našem odnosu prema Bogu, dolazimo do nečega poput „sudjelovati u Božjoj naravi, biti pod Njegovim poticajom i učiti o Njemu na temelju poznavanja".

Prije nego što na bilo koji način možemo sudjelovati u Bogu, moramo se u potpunosti suočiti s dva unutarnja sukoba. Prvo, svatko od nas je beznadan grešnik u rupi iz koje ne možemo izaći vlastitim naporima (Rimljanima 3,12). Drugo, ništa što radimo na svoju ruku nije prihvatljivo za svemogućeg Boga – ni davanje svog novca siromašnima, ni volontiranje, ni pohađanje crkve, ništa (Izaija 64,6). Biblija nam govori da, kako bismo riješili ove sukobe, moramo primiti Isusa Krista u svoje srce kao našeg Gospodina i Spasitelja i predati svoj život Njemu. Tek tada su naše riječi i djela prihvatljiva Bogu (2. Korinćanima 12,9-10). Dakle, prvi ključ za iskusiti Boga jest da postanemo „zajedničari božanske naravi" (2. Petrova 1,4), a to se događa samo vjerom u prolivenu Kristovu krv na križu za naše grijehe.

Drugi dio naše definicije iskustva Boga poticaj je s Njegove strane. Božji poticaj u čovjekovoj duši jedna je od funkcija Duha Svetoga. Od samog početka stvaranja, kada je Božji Duh „nad površjem voda lebdio" (Postanak 1,2), do poticaja Duha u srcima nevjernika privlačeći ih Kristu, Duh je aktivno uključen u tome da nas potiče. Pod poticajom smo kad nas Bog privlači k vjeri (Ivan 6,44); Duh radi u našim srcima kako bi nas osvjedočio o grijehu i našoj potrebi za Spasiteljem (Ivan 16,7-9); a unutar vjernika nas usmjerava, vodi, tješi i utječe na nas, kao što i proizvodi u nama plod Duha (Galaćanima 5,22-23). Osim toga, Duh je potaknuo autore svih 66 knjiga Biblije da zabilježe točno ono što je udahnuo u njihova srca i umove (2. Petrova 1,21), a kroz Pisma radi unutar nas kako bi svjedočio s našim duhom da smo Njegova djeca (Rimljanima 8,16).

Treći dio iskustva Boga je cjeloživotni proces učenja o Njemu, upoznavanje Njega tako prisno da mu radosno prepuštamo svoj život jer smo ga spoznali i potpuno se pouzdali u Njega. To uključuje razumijevanje da je On vjeran, dobar, svet, pravedan, nepromjenjiv, svemoćan i suveren nad svim okolnostima. Jedan vrlo radostan dio iskustva Boga je prisno poznavanje Njegove ljubavi. Biblija nam govori da je „Bog ljubav" (1. Ivanova 4,8). Budući da imamo iskustvo Njegove ljubavi, možemo početi dijeliti našu kršćansku ljubav s drugima, bez obzira na okolnosti, a to će zauzvrat donositi sve više i više ljubavi dok drugi doživljavaju Njegovu ljubav kroz nas.

Dakle, ključno za iskustvo Boga nije očekivanje „iskustva" ili emocionalnog zanosa. Umjesto toga, to je cjeloživotni proces pripadanja Njemu po Kristu, potaknuti Duhom Svetim po kojemu smo posvećeni i rastemo u spoznaji Njega.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je ključno za istinsko iskustvo Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries