settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o iskustvima bliskim smrti?

Odgovor


Iskustvo blisko smrti je kad je osoba na ivici smrti, te nakon oporavka prijavi neobičnu pojavu, općenito izvantjelesno iskustvo ili neku vrstu vizije neba ili pakla. Ne postoji posebna biblijska podrška za iskustva bliska smrti. Mnogi ljudi koriste 2. Korinćanima 12,2-5 kao biblijski dokaz o iskustvima bliskim smrti. Međutim, to znači uzimanje velike slobode u vezi tumačenja i pretpostavlja da je čovjek (za kojeg se smatra da je Pavao) bio blizu smrti ili je bio stvarno mrtav kad se našao na nebu. U odlomku se nigdje ne navodi da je čovjek umro ili bio blizu smrti. To je bila vizija koju je Bog dao čovjeku s neba, a ne iskustvo blisko smrti.

Uz to rečeno, nije nemoguće da Bog nekome pruža iskustvo blisko smrti ili viziju neba. Međutim, dovršetkom biblijskog kanona, vizije nisu normativno iskustvo za kršćane.

Moramo biti izuzetno oprezni u načinu validacije svojih iskustava. Najvažniji test svakog iskustva je usporedba s Biblijom. Sotona je uvijek spreman izazvati obmanu i izvrnuti razmišljanje ljudi. „Nije ni čudo! Ta sȃm Sotona pretvara se u anđela svjetlosti. Nije to dakle ništa posebno ako se i služnici njegovi pretvaraju u služnike pravednosti. Svršetak će im biti po djelima njihovim“ (2. Korinćanima 11,14-15).

Budući da Biblija ne govori ništa o iskustvima bliskim smrti, a znanstvena se istraživanja ne mogu izvesti pouzdano, jednostavno ne možemo prihvatiti legitimitet iskustava bliskih smrti po pitanju njihove nominalne vrijednosti. Bilo bi preoštro tvrditi da su sva iskustva bliska smrti lažna, izmišljena ili sotonska, ali ipak postoje ozbiljne zabrinutosti, biblijski, oko valjanosti iskustava bliskih smrti. Ponavljamo, bilo koji opis iskustva bliskog smrti treba potvrditi u odnosu na istinu Svetog pisma. Ako takvo iskustvo dolazi od Boga, uskladit će se s onim što nam je već otkrio u svojoj Riječi i u konačnici mu donijeti slavu u ime Isusa Krista.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o iskustvima bliskim smrti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries