settings icon
share icon
Pitanje

Je li Biblija bila iskrivljena, promijenjena, montirana, revidirana ili na bilo koji način mijenjana?

Odgovor


Knjige Staroga zavjeta bile su pisane od otprilike 1400. pr. Kr. do 400. pr. Kr. Knjige Novoga zavjeta bile su pisane od otprilike 40. - 90. g. Tako, otkad je Biblija pisana prošlo je bilo gdje između 3400 do 1900 godina. U tom vremenu, originalni rukopisi su se izgubili. Vrlo je vjerojatno da više ne postoje. Također, kroz to vrijeme biblijske knjige su se prepisivale i prepisivale. Nastale su kopije kopija kopija. U svjetlu svega toga, možemo li i dalje vjerovati Bibliji?

Kada je Bog prvotno nadahnuo ljude da pišu njegovu Riječ, ona je bila Bogom nadahnuta i nepogrešiva (2. Tim 3:16-17; Iv 17:17). Biblija to nigdje ne primjenjuje na kopije originalnih rukopisa. Iako su pisari bili vrlo pedantni u kopiranju Svetih pisama, nitko nije savršen. Kao rezultat toga, različite kopije sadrže manje razlike. Od svih tisuća postojećih grčkih i hebrejskih rukopisa, nisu postojala dva identična sve dok se u 16. stoljeću nije izumio tiskarski stroj.

Međutim, bilo koji tekstualni kritičar bez predrasuda složit će se da je Biblija iznimno dobro očuvana kroz stoljeća. Primjerci Biblije koji datiraju iz 14. stoljeća gotovo su identični u sadržaju s primjercima iz 3. stoljeća. Kada su otkriveni Mrtvomorski svici, znanstvenici su bili šokirani kad su vidjeli koliko su bili slični ostalim starim primjercima Staroga zavjeta, iako su bili stotinama godina stariji o bilo čega prije otkrivenog. Čak i mnogi tvrdokorni skeptici i kritičari Biblije priznaju da je Biblija prenošena preko stoljeća puno točnije od bilo kojega starog dokumenta.

Nema nikakva dokaza da je Biblija bila revidirana, montirana ili na bilo koji sustavan način mijenjana. Puki obujam biblijskih rukopisa daje nam priliku da prepoznamo bilo kakve pokušaje iskrivljavanja Božje riječi. Nijedna velika biblijska doktrina ne dovodi se u pitanje kao rezultat manjih razlika koje postoje između rukopisa.

Ponovno se postavlja pitanje: Možemo li vjerovati Bibliji? Apsolutno! Bog je očuvao svoju Riječ unatoč nenamjernim greškama i namjernim napadima ljudskih bića. Možemo imati potpuno pouzdanje da je Biblija koju danas imamo ista kao i ona koja je bila originalno napisana. Biblija je Božja riječ i možemo se u nju pouzdati (2. Tim 3:16; Mt 5:18).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li Biblija bila iskrivljena, promijenjena, montirana, revidirana ili na bilo koji način mijenjana?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries