settings icon
share icon
Pitanje

Što je Teorija o inteligentnom dizajnu?

Odgovor


Teorija o inteligentnom dizajnu kaže da samo »inteligentni uzroci mogu objasniti složene biološke strukture bogate informacijama, te da se ti uzroci mogu otkriti na osnovu iskustva«. Određene biološke značajke prkose standardnom darwinskom objašnjenju da je do njih došlo »slučajnošću«. One izgledaju osmišljenima, odnosno dizajniranima. Budući da dizajn logički potrebuje inteligentnog dizajnera, nalikovanje na dizajn navodi se kao dokaz za Dizajnera. Teorija o inteligentnom dizajnu navodi tri glavna argumenta: (1) nesvodiva složenost, (2) određena složenost i (3) entropijsko načelo.

(1) Nesvodiva složenost definira se kao »... pojedini sustav sastavljen od nekoliko sukladnih dijelova u interakciji koji doprinose osnovnoj funkciji gdje micanje bilo kojeg od tih dijelova uzrokuje da taj sustav prestane učinkovito funkcionirati«. Jednostavno rečeno, život sačinjavaju međusobno isprepleteni dijelovi koji ovise jedan o drugome kako bi bili korisni. Nasumična mutacija može objasniti razvoj jednog novog dijela, ali ne i istodoban razvoj mnogostrukih dijelova nužnih za djelatan sustav. Na primjer, ljudsko oko je očigledno jedan vrlo koristan sustav. Bez očne jabučice (koja je sama po sebi nesvodivo složeni sustav), optičkog živca i vidnoga korteksa, nasumično mutirano oko zapravo bi bilo kontraproduktivno za opstanak vrsta, tako da bi se tijekom procesa prirodnog odabira eliminiralo. Oko nije korisan sustav osim kada su svi njegovi dijelovi prisutni i pravilno funkcioniraju u isto vrijeme.

(2) Određena složenost je shvaćanje prema kojemu zato što u organizmima možemo pronaći određene složene obrasce, njihov nastanak mora se objasniti nekakvom vrstom upravljanja. Argument iz određene složenosti tvrdi kako nije moguće da se složeni obrasci razviju kao proizvod nasumičnih procesa. Na primjer, u sobi u kojoj se nalazi 100 majmuna i 100 pisaćih strojeva možda nastane nekoliko riječi, pa čak i rečenica, ali nikada neće nastati Shakespeareova drama. No, koliko je biološki život složeniji od Shakespeareove drame?

(3) Entropijsko načelo tvrdi kako su svijet i svemir »točno prilagođeni« kako bi omogućili život na Zemlji. Kada bismo samo malo promijenili omjer elemenata u zraku na Zemlji, mnoge vrste bi jako brzo prestale postojati. Kada bi zemlja bila samo nekoliko kilometara bliže ili dalje od sunca, mnoge bi vrste prestale postojati. Postojanje i razvoj života na Zemlji potrebuje toliko puno savršeno usklađenih varijabli, da je prosto nemoguće da sve te varijable nastanu kroz nasumične, nekoordinirane događaje.

Premda se Teorija o inteligentnom dizajnu ne usuđuje ustvrditi izvor inteligencije (je li to Bog ili NLO itd.), velika većina zagovornika Teorije o inteligentnom dizajnu su teisti. Pojavljivanje dizajna koji prožima biološki svijet oni smatraju dokazom da Bog postoji. Ipak, ima nekoliko ateista koji nisu u stanju zanijekati snažne dokaze za dizajn ali istovremeno nisu spremni prihvatiti Boga kao Stvoritelja. Takvi obično ove podatke tumače kao dokaz da je Zemlju zasijala neka napredna vrsta vanzemaljskih bića (iz svemira).

Teorija o inteligentnom dizajnu nije biblijski kreacionizam. Postoji važna razlika između ta dva stajališta. Biblijski kreacionizam počinje sa zaključkom da je biblijski zapis o stvaranju pouzdan i točan; da je život na zemlji osmislio Inteligentni Čimbenik (Bog). Potom traži dokaze iz prirode ne bi li podupro taj zaključak. Zagovornici Teorije o inteligentnom dizajnu počinju od prirode i do zaključka dolaze tek kasnije: da je život na Zemlji dizajnirao Inteligentni Čimbenik (tko god to bio).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Teorija o inteligentnom dizajnu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries