settings icon
share icon
Pitanje

Je li pogrešno imati odnos s bliskim rođakom?

Odgovor


Odnosi koje je Bog zabranio u Starom zavjetu navedeni su u Levitskom zakoniku 18,6-18. U tom odlomku, Izraelcima je zapovjeđeno da se ne žene s roditeljem, očuhom ili pomajkom, unukom (i razumljivo, djedom ili bakom), bratom ili sestrom, bratom ili sestrom roditelja (to jest tetkom, ujakom ili stricem), te polubraćom ili polusestrama. Brak među rođacima nigdje se u Bibliji ne zabranjuje.

U vrlo ranim danima čovječanstva, postojao je ograničen broj ljudi. Kao rezultat toga, brak među bliskom rodbinom često je bio nužan. Sve dok populacija nije uvelike porasla, ljudi se više nisu morali vezivati među rodbinom. Na početku čovječanstva, ljudski genetski kôd nije bio oštećen u mjeri u kojoj je danas. Stoga je bilo sigurno za bliske rođake da ulaze u brak i imaju djecu. Kod njihove je djece postojao mali rizik od genetskih deformacija. Jednom kada se ljudska rasa proširila, te se zbog grijeha ljudski genetski kôd previše oštetio, Bog je zapovjedio da bliski rođaci ne ulaze u brak.

Dakle, ne postoji ništa suštinski zlo u vezi ženidbe bliske rodbine. Razlog zašto to ipak ne bismo trebali činiti jest da nije genetski sigurno. Nadalje, većina današnjih zemalja imaju stroge zakone protiv braka među bliskom rodbinom. Biblija nam zapovijeda da poštujemo zakone zemlje u kojoj živimo (Rimljanima 13,1-6). Većina zakona prepoznaje drugo rodbinsko koljeno kao dovoljno udaljeno da se dozvoli brak. Svaki par koji je povezan i razmišlja o braku treba svim srcem moliti da im Bog da mudrosti i opreza u procjeni je li to Njegova volja (Jakovljeva 1,5). Par se također u vezi toga svakako treba savjetovati sa svojim obiteljima.
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li pogrešno imati odnos s bliskim rođakom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries