settings icon
share icon
Pitanje

Koja imena i naslove ima Sveti Duh?

Odgovor


Sveti Duh poznat je po mnogim imenima i naslovima, a većina njih označava neku funkciju ili aspekt njegove službe. Dolje ćete naći neka imena i opise koje Biblija koristi za Svetoga Duha:

Autor Svetoga pisma: (2. Petrova 1:21; 2. Timoteju 3:16) Biblija je nadahnuta, doslovno „iz Boga izdahnuta“ putem Svetoga Duha, koji je treća Osoba Trojstva. Duh je pokretao autore svih 66 knjiga da napišu točno ono što je On udahnuo u njihova srca i njihove umove. Kao što vjetar gura brod kada puše u njegova jedra, tako je i biblijske pisce vodio poticaj Duha.

Tješitelj / Savjetnik / Zagovornik: (Izaija 11:2; Ivan 14:16; 15:26; 16:7) Sve tri riječi prijevodi su grčke riječi parakletos, od koje dobivamo riječ „Paraklet“, još jedno ime za Duha. Nakon što je Isus otišao, njegovi učenici bili su jako ožalošćeni zato što su izgubili njegovu utješnu prisutnost. Međutim, On im je obećao poslati Duha da tješi, ohrabruje i vodi one koji pripadaju Kristu. Duh također „svjedoči“ našem duhu da pripadamo njemu i time nam daje jamstvo spasenja.

Ukazivatelj na grijeh: (Ivan 16:7-11) Duh primjenjuje Božje istine u umovima ljudi kako bi ih dobrim i dostatnim argumentima uvjerio da su grješnici. On to čini tako što nam u srcima ukazuje na to da nismo dostojni stajati pred svetim Bogom, da nam je potrebna njegova pravednost, te da je osuda sigurna i da će jednoga dana zadesiti sve ljude. Oni koji niječu te istine bune se protiv ukazivanja Svetoga Duha.

Polog / Pečat / Zalog: (2. Korinćanima 1:22; 5:5; Efežanima 1:13-14) Sveti Duh je Božji pečat koji on stavlja na svoj narod, te kojim on dokazuje da smo njegovo vlasništvo. Dar Svetoga Duha vjernici primaju kao zalog naše nebeske baštine, koju nam je Krist obećao i zajamčio svojom smrću na križu. Budući da nas je Duh zapečatio, imamo sigurnost spasenja. Nitko ne može slomiti Božji pečat.

Vodič: (Ivan 16:13) Kao što je Duh vodio pisce Svetoga pisma da zapišu istinu, tako obećava da će voditi vjernike da znaju i razumiju tu istinu. Božja istina je „ludost“ svijetu, jer ju se mora „uz pomoć Duha prosuđivati“ (1. Korinćanima 2:14). Oni koji pripadaju Kristu imaju Duha koji ih vodi u svemu što trebaju znati u pogledu duhovnih pitanja. Oni koji ne pripadaju Kristu nemaju „tumača“ koji ih vodi u poznavanju i razumijevanju Božje riječi.

Prebivatelj u vjernicima: (Rimljanima 8:9-11; Efežanima 2:21-22; 1. Korinćanima 6:19) Sveti Duh stanuje u srcima Božjega naroda, a to prebivanje je karakteristika po kojoj se razlikuju oni koji su nanovo rođeni. Iz vjernikove nutrine, On ih vodi, upućuje, tješi i vrši svoj utjecaj na njih, ali i proizvodi u njima plod Duha (Galaćanima 5:22-23). On Božjoj djeci pruža prisan odnos s Bogom. Svi oni koji istinski vjeruju u Krista imaju Duha u svojim srcima.

Zagovornik: (Rimljanima 8:26) Jedan od aspekata službe Svetoga Duha koji najviše ohrabruje jest njegovo zastupanje za one u kojima prebiva. Budući da često ne znamo što ni kako moliti kada pristupamo Bogu, Duh nas zastupa i moli za nas. On tumači naše „uzdisaje“, tako da nam pomaže i podržava nas pred prijestoljem milosti kada smo potlačeni i kada se osjećamo pregaženi nevoljama i životnim brigama.

Objavitelj / Duh istine: (Ivan 14:17; 16:13; 1. Korinćanima 2:12-16) Isus je obećao da će, nakon uskrsnuća, Sveti Duh doći da nas „uvede u svu istinu“. Zbog Duha u našim srcima, možemo razumjeti istinu, posebice u duhovnim pitanjima, na način na koji je nekršćani ne mogu razumjeti. Zapravo, istina koju nam Duh objavljuje njima je „ludost“, i oni ju ne mogu razumjeti. Međutim, mi imamo Kristov um u Osobi njegova Duha koji prebiva u nama.

Duh Božji / Gospodin / Krist: (Matej 3:16; 2. Korinćanima 3:17; 1. Petrova 1:11) Ova imena nas podsjećaju da je Sveti Duh zbilja treća Osoba Trojedinoga Boga i da je On u jednakom smislu Bog kao i Otac i Sin. On nam se najprije objavio prilikom stvaranja, kada je „lebdio nad vodama“, čime je označio svoje sudjelovanje u stvaranju, zajedno s Isusom koji je „sve stvorio“ (Ivan 1:1-3). Mi ponovno vidimo to Trojstvo prilikom Isusova krštenja, kada je Duh sišao na Isusa i kada se čuo glas Oca.

Duh života: (Rimljanima 8:2) Izraz „Duh života“ znači da je Sveti Duh onaj koji proizvodi ili daje život, a ne da On inicira spasenje, nego da daje novinu života. Kada primimo vječni život kroz Krista, Duh nam daje duhovnu hranu koja je potpora duhovnom životu. Ovdje ponovno vidimo na djelu Trojedinoga Boga. Spašeni smo po Ocu kroz djelo Sina, a to spasenje podržava Sveti Duh.

Učitelj: (Ivan 14:26; 1. Korinćanima 2:13) Isus je obećao da će Duh podučavati svoje učenike „svemu“ i dozvati u sjećanje ono što im je rekao dok je bio s njima. Duh je poticao pisce Novoga zavjeta da se sjete i razumiju pouke koje im je Isus dao o tome kako trebaju izgraditi i organizirati Crkvu, zatim nauk o Njemu, smjernice o svetome životu i objavu o događajima koji tek dolaze.

Svjedok: (Rimljanima 8:16; Hebrejima 2:4; 10:15) Duh se naziva „svjedokom“ zato što potvrđuje i svjedoči o činjenici da smo Božja djeca, da su Isus i učenici koji su činili čudesa bili poslani od Boga i da su knjige koje nalazimo u Bibliji božanski nadahnute. Nadalje, kada vjernicima Duh daje svoje darove, on svjedoči nama i svijetu da pripadamo Bogu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja imena i naslove ima Sveti Duh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries