settings icon
share icon
Pitanje

Zašto se Ilija mora vratiti prije kraja vremena (Malahija 4,5-6)?

Odgovor


Malahija 4,5-6 daje intrigantno proročanstvo: „Gle, ja ću vam poslati proroka Iliju prije nego dođe dan GOSPODNJI, velik i strašan. I on će obratiti srce otaca k sinovima i srce sinova k njihovim očevima, da ne dođem i zemlju udarim prokletstvom." Do današnjeg dana židovski sederi uključuju praznu stolicu za stolom u očekivanju da će se Ilija vratiti kako bi navijestio Mesiju i ispunio riječi Malahije.

Prema Malahiji 4,6, razlog Ilijinog povratka bit će „obraćenje srca" očeva i njihove djece jednih prema drugima. Drugim riječima, cilj će biti pomirenje. U Novom zavjetu, Isus otkriva da je Ivan Krstitelj ispunio proročanstvo Malahije: „Jer svi proroci i Zakon prorokovali su do Ivana. I ako hoćete prihvatiti, on je Ilija koji ima doći" (Matej 11,13-14). Ovo se ispunjenje također spominje u Marku 1,2-4 i Luki 1,17; 7,27.

Posebno vezano za Malahiju 4,5-6 je Matej 17,10-13: „I upitaju ga učenici njegovi govoreći: 'Zašto onda knjižnici govore da najprije treba doći Ilija?' A Isus im, odgovorivši, reče: 'Ilija doista dolazi najprije i obnovit će sve. Ali kažem vam da je Ilija već došao, ali ga ne prepoznaše, nego učiniše s njim što im se prohtjelo. Tako i Sin Čovječji ima od njih trpjeti.' Tada razumješe učenici da im to reče za Ivana Krstitelja."

„Knjižnici" su bili židovski vjerski učitelji, uglavnom farizeji i saduceji, koji su ostavili komentare na židovska pisma. Petar, Jakov i Ivan bili su upoznati s njihovim učenjima i pitali Isusa o Iliji nakon što su vidjeli Isusa s Mojsijem i Ilijom prilikom preobraženja (Matej 17,1-8). Isus je jasno izjavio da je Ilija već došao, ali tragično ga nisu prepoznali, već ubili. Isus je tada predvidio da će isto tako umrijeti u rukama svojih neprijatelja (17,12).

Kratak pogled na službu Ivana Krstitelja otkriva mnoge značajke da je on bio „Ilija". Prvo, Bog je predvidio Ivanovo djelo kao ono od Ilije (Luka 1,17). Drugo, odijevao se kao Ilija (2. Kraljevima 1,8 i Matej 3,4). Treće, poput Ilije, Ivan Krstitelj je propovijedao u pustinji (Matej 3,1). Četvrto, obojica su propovijedali poruku pokajanja. Peto, obojica su se oduprli kraljevima i imali neprijatelje visokog profila (1. Kraljevima 18,16-17 i Matej 14,3).

Neki tvrde da Ivan Krstitelj nije bio Ilija, jer je sam Ivan rekao da nije Ilija. „I zapitaše ga: 'Što, dakle? Jesi li ti Ilija?' I reče: 'Nisam'" (Ivan 1,21). Postoje dva objašnjenja za ovu prividnu kontradikciju. Prvo, budući da Ilija nikada nije umro (2. Kraljevima 2,11), mnogi rabini iz prvog stoljeća učili su da je Ilija još uvijek živ i da će se ponovno pojaviti prije dolaska Mesije. Kada je Ivan negirao da je Ilija, mogao se usprotiviti ideji da je on zapravo Ilija koji je prenesen na nebo u vatrenim kolima.

Drugo, Ivanove riječi mogu ukazivati na razliku između Ivanova pogleda na sebe i Isusov pogled na njega. Ivan možda nije vidio sebe kao ispunjenje Malahije 4,5-6. Međutim, Isus ga je vidio. Stoga nema proturječja; jednostavno ponizni prorok koji daje iskreno mišljenje o sebi. Ivan je odbacio tu čast (usp. Ivan 3,30), ali Isus je Ivanu pripisao ispunjenje Malahijinog proročanstva o povratku Ilije.

Kao metaforički Ilija, Ivan je pozvao ljude na pokajanje i život poslušnosti, pripremajući ljude svoga naraštaja za dolazak Isusa Krista, Onoga koji je došao „potražiti i spasiti što bijaše izgubljeno" (Luka 19,10) i uspostaviti službu pomirenja (2. Korinćanima 5,18).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto se Ilija mora vratiti prije kraja vremena (Malahija 4,5-6)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries