settings icon
share icon
Pitanje

Hoće li mi Bog oprostiti? Može li mi Bog oprostiti?

Odgovor


Osjećate li se krivim i očajnim? Poniženi ste nekim stvarima koje ste učinili? Pitate se je li oprost moguć? Osvjedočenje o grijehu može nas dovesti do toga da se osjećamo bespomoćno i beznadno. Naš nas sram navodi na pomisao da nam nitko, a kamoli Bog, ne može oprostiti. Mogli bismo se zapitati kako možemo dalje. Kakva bi nada mogla postojati?

Jeste li čuli da je Bog onaj koji oprašta? Jeste li čuli za Njegovu veliku ljubav? Počnimo prvo s dobrim vijestima: nitko nije izvan Božjeg oprosta. Bez obzira što ste učinili, niste nadmašili Božju sposobnost da vam oprosti.

Biblija nam govori da su svi ljudi sagriješili (Rimljanima 3,23). Svatko od nas zaslužuje vječnu odvojenost od Boga (Rimljanima 6,23). Bez obzira na grijeh – silovanje, ubojstvo, terorizam, preljub, krađa, ponos, ogovaranje, ljubomora, laganje, nepotpuna ljubav prema drugima itd. – zaslužujemo biti kažnjeni. To je scenarij sve ili ništa. Bog nam ne sudi po tome je li naše „dobro“ veće od našeg „lošeg“, nego po tome hoćemo li prihvatiti Njegov put spasenja.

„Jer Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenoga Sina da tko god u njega vjeruje ne propadne, nego ima život vječni. Jer Bog nije poslao svoga Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Onaj tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a onaj tko ne vjeruje, već je osuđen, jer nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega“ (Ivan 3,16-18).

Bog je stvorio put oproštenja, ne samo za neke grijehe, već za sve. Ne postoji grijeh koji Bog ne može oprostiti. Bez obzira što ste učinili, Bog će vam oprostiti ako mu dođete po vjeri.

Postoji samo jedan način oprosta. Bog vam neće oprostiti zato što obećate da ćete sljedeći put biti bolji ili zato što se popravite ili zato što činite dobra djela. Ne, On će vam oprostiti jer je Isus platio kaznu za grijeh u vaše ime. Isus je u potpunosti Bog i u potpunosti čovjek. Bio je bez grijeha i živio je savršenim životom. Ali bio je razapet na križu. Umro je smrću grešnika. Biblija nam kaže: „Jer [Isusa] koji nije upoznao grijeh, on je zbog nas grijehom učinio da mi postanemo pravednost Božja u njemu“ (2. Korinćanima 5,21). Isus je uzeo na sebe naš grijeh da ga mi ne bismo morali nositi. Obavio je posao i platio cijenu kako bismo mogli primiti oprost.

Znamo da je Isus govorio istinu i da je Njegova žrtva u naše ime bila učinkovita jer je uskrsnuo od mrtvih (1. Korinćanima 15,3-4. 20-22). Isus je umro i bio pokopan, ali je fizički uskrsnuo u život. Isus je pobijedio grijeh i smrt. Omogućio nam je da ne zaglavimo u svom grijehu, krivnji i sramu. Napravio nam je put da izađemo iz očaja i uđemo u pravi život (Ivan 10,10). On nam nudi oproštenje ako se pouzdamo u Njega.

Želite li danas dobiti oproštenje od Boga? Ne postoji niti jedna molitva koja će vam dati ovaj oprost. Kao što je objašnjeno, oprost je omogućen kroz djelo Isusa Krista. No to oproštenje možemo dobiti tražeći ga od Boga, po vjeri, kroz molitvu. Mogli biste reći nešto poput ovoga:

„Bože, znam da sam sagriješio protiv tebe. Znam da zaslužujem da budem zauvijek odvojen od tebe. Znam da ti se nikako ne mogu iskupiti ili postati pravedan u sebi. Treba mi tvoj oprost. Osigurao si način. Ti si poslao svog Sina Isusa da živi savršenim životom i da uskrsne umjesto mene. Platio si cijenu koju sam dugovao za grijehe kako bi mi bilo oprošteno i kako bi uživao zajedništvo s tobom. Oprosti mi, Bože. Vjerujem u tebe. Ukloni moju krivnju i dovedi me u novi život u svome Sinu. Hvala ti što si omogućio način oproštenja i što si me prihvatio u svoju obitelj. Amen.“

Ako izmolite ovu molitvu i istinski vjerujete u svom srcu, oprošteno vam je. U Isusu postajete nova osoba (2. Korinćanima 5,17) i postajete dijete Božje (Ivan 1,12-13). Slavite Boga što vas je oslobodio tereta krivnje i očaja.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Hoće li mi Bog oprostiti? Može li mi Bog oprostiti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries