settings icon
share icon
Pitanje

Što je hiper-kalvinizam, i je li hiper-kalvinizam biblijski?

Odgovor


Jednostavna definicija jest ovo: hiper-kalvinizam je uvjerenje da Bog spašava one koje je izabrao kroz svoju suverenu volju s malo ili nimalo uporabe metoda koje doprinose spasenju (kao što su evangelizacija, propovijedanje i molitva za izgubljene). Čineći nebiblijsku pogrešku, hiper-kalvinist pretjerano naglašava Božju suverenost i premalo naglašava čovjekovu odgovornost u djelu spasenja.

Očita posljedica hiper-kalvinizma jest to da potiskuje svaku želju za naviještanjem Evanđelja izgubljenima. Većinu crkava ili denominacija koje se drže teologije hiper-kalvinizma obilježava fatalizam, hladnoća i nedostatak sigurnosti u vjeru. Prisutan je mali naglasak na Božju ljubav za izgubljene i Njegov vlastiti narod, a umjesto toga prevladava nebiblijska preokupacija Božjom suverenošću, Njegovom izabranju spašenih i Njegovim gnjevom za izgubljene. Evanđelje hiper-kalvinista podrazumijeva objavu Božjeg spasenja izabranih i Njegovu osudu izgubljenih.

Biblija jasno uči da je Bog vladar cijelog svemira (Daniel 4,34-35), uključujući spasenja ljudi (Efežanima 1,3-12). No, uz Božju suverenost, Biblija također uči da je Njegova motivacija za spašavanje izgubljenih ljubav (Efežanima 1,4-5; Ivan 3,16; 1. Ivanova 4,9-10), te da je Božje sredstvo spašavanja izgubljenih objava Njegove Riječi (Rimljanima 10,14-15). Biblija također izjavljuje da kršćanin treba biti strastven i odlučan u svom dijeljenju Riječi nevjernima; kao ambasadori za Krista, trebamo „moliti“ ljude da se pomire s Bogom (2. Korinćanima 5,20-21).

Hiper-kalvinizam uzima biblijski nauk, Božju suverenost, i gura ga u nebiblijsku krajnost. Pritom, hiper-kalvinist umanjuje Božju ljubav i potrebu za evangelizacijom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je hiper-kalvinizam, i je li hiper-kalvinizam biblijski?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries