settings icon
share icon
Pitanje

Što je hinduizam i što hinduisti vjeruju?

Odgovor


Hinduizam je jedna od najstarijih poznatih organiziranih religija; njezini sveti spisi datiraju još iz razdoblja između 1400. i 1500. godine prije Krista. To je također jedna od najraznolikijih i najsloženijih religija jer sadrži milijune bogova. Hinduisti imaju raznovrsna osnovna vjerovanja i postoje u mnogim sektama. Iako je po broju pristaša treća religija na svijetu, hinduizam postoji pretežno u Indiji i Nepalu.

Glavni tekstovi hinduizma su Vede (smatraju se najvažnijima), Upanišade, Mahabharata i Ramayana. Ti spisi sadrže hvalospjeve, mantre, filozofije, obrede, pjesme i priče na kojima hinduisti temelje svoja vjerovanja. Ostali tekstovi koje hinduizam koristi uključuju Brahmane, Sutre i Aranyake.

Iako se hinduizam često svrstava u politeističke religije, budući da navodno priznaje 330 milijuna bogova, ipak ima jednoga vrhovnog „boga“—Brahmu. Brahma je biće za koje se vjeruje da boravi u svakom djeliću stvarnosti i postojanja u cijelom svemiru. Brahma je i neosoban i nespoznatljiv, te se često vjeruje da postoji u tri različita oblika: Brahma—Stvoritelj; Višnu—Održavatelj; i Šiva—Uništavač. Ova „lica“ Brahme također su poznata preko mnogih drugih utjelovljenja svakoga od njih. Teško je sažeti hinduističku teologiju budući da razne hinduističke škole sadrže elemente gotovo svih teoloških sustava. Hinduizam može biti:

1) Monistički—Samo jedno postoji; Sankarina škola

2) Panteistički—Samo jedno božanstvo postoji tako da je bog identičan svijetu; Brahmanizam

3) Panenteistički—Svijet je dio Boga; Ramanujina škola

4) Teistički—Samo jedan Bog, odvojen od Stvorenog; Bhakti hinduizam.

Uzmemo li u obzir druge škole, hinduizam može biti ateistički, deistički ili čak nihilistički. S takvom raznolikošću udruženom pod nazivom „hinduizam“ može se zapitati što ih uopće veže kao „hinduiste“? Čini se da je jedini pravi kriterij taj priznaje li sustav vjerovanja Vede kao svete. Ukoliko priznaje, onda je hinduistički. Ako ne, onda nije hinduistički.

Vede su više od teoloških knjiga. One sadrže bogatu i šarenu „teo-mitologiju“, odnosno religijsku mitologiju koja namjerno isprepliće mitove, teologiju i povijest kako bi ostvarila religijske korijene u obliku priča. Ova „teo-mitologija“ je tako duboko ukorijenjena u povijesti i kulturi Indije da se odbacivanje Veda vidi kao odbacivanje Indije. Stoga, hinduizam odbacuje neki vjerski sustav ukoliko on ne prihvaća indijsku kulturu u određenoj mjeri. Ukoliko sustav prihvaća indijsku kulturu i njenu teo-mitološku povijest, onda se može prigrliti kao hinduistički, pa čak i ako je njegova teologija teistička, nihilistička ili ateistička. Ta otvorenost za proturječja može zadati glavobolju zapadnjacima koji traže dosljednost i racionalnu obranjivost u svojim religijskim pogledima. Međutim, istina je da kršćani nisu ništa logičniji kada tvrde da vjeruju u Jahvu, a žive kao praktični ateisti, niječući Krista svojim životima. Za hinduista sukob je istinska logička kontradikcija. Za kršćanina, sukob je po svoj prilici jednostavno licemjerje.

Hinduizam vidi čovječanstvo kao božansko. Budući da je Brahma sve, hinduizam tvrdi da su svi božanski. Atman, ili „ja“ jedno je s Brahmanom. Sva stvarnost izvan Brahmana smatra se iluzijom. Duhovni cilj hinduista je postati jedno s Brahmanom, i tako prestati postojati u iluzornom obliku „pojedinačnoga 'ja'“. Ta sloboda se naziva „moksha”. Dok se ne postigne moksha, hinduist vjeruje da će se iznova i iznova reinkarnirati kako bi mogao raditi na samoostvarenju istine (a istina je ta da postoji samo Brahman i ništa drugo). Kako se osoba reinkarnira određuje karma, što je načelo uzroka i posljedice kojim upravlja prirodna ravnoteža. Ono što je osoba učinila u prošlosti utječe i u skladu je s budućnošću, što uključuje prošle i buduće živote.

Iako je ovo samo kratak sažetak, jasno se vidi da je hinduizam u suprotnosti s biblijskim kršćanstvom u gotovo svakoj točki svojega sustava vjerovanja. Kršćanstvo ima jednoga Boga koji je i osoban i spoznatljiv (Ponovljeni zakon 6:5; 1. Korinćanima 8:6); ima jednu skupinu Svetih pisama; uči da je Bog stvorio zemlju i sve koji na njoj žive (Postanak 1:1; Hebrejima 11:3); vjeruje da je čovjek stvoren na Božju sliku i živi samo jednom (Postanak 1:27; Hebrejima 9:27-28); i poučava da se spasiti može samo po Isusu Kristu (Ivan 3:16; 6:44; 14:6; Djela 4:12). Hinduizam kao religijski sustav nije istinit jer ne prepoznaje Isusa kao jedinstveno utjelovljenog Bogočovjeka i Spasitelja, jedini dostatni izvor spasenja za čovječanstvo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je hinduizam i što hinduisti vjeruju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries