settings icon
share icon
Pitanje

Što je henoteizam/monolatrizam/monolatrija?

Odgovor


Monolatrija (također nazvana monolatrizam) je obožavanje samo jednog boga bez poricanja da postoje drugi bogovi. Henoteizam se povezuje s time što prepoznaje mnoge bogove, ali se odlučuje usredotočiti isključivo na jednog – koji se obično smatra bogom nečije obitelji ili klana. Monolater ili henoteist predan je jednom bogu, ali ostavlja mjesta i za druga božanstva. Mnoge kulture u drevnim vremenima vjerovale su u više od jednog boga, ali neke od tih kultura i dalje su odavale počast jednom bogu iznad ostalih.

Hinduizam je klasičan primjer monolatrije ili henoteizma u praksi. Hindusi općenito obožavaju jednog boga, ali priznaju da postoji bezbroj drugih bogova koji se također mogu obožavati. Stari Egipćani vjerovali su u mnoge bogove, ali s vremena na vrijeme (ovisno o tome tko je bio faraon) jednog su boga uzdizali iznad drugih. Religija starih Grka i njihovo štovanje Olimpijaca još je jedan dobro poznati primjer, a Zeus je bio vrhovni vladar jedanaest drugih bogova. Svu dvanaestoricu, svakog pojedinačno, štovala je različita sekta sa svojim hramom, svojim svećenicima i vlastitim svetištima (vidi Djela 14,12-13; 19,35).

Neki povjesničari vjeruju da su rani Izraelci bili henoteisti/monolateri. To bi objasnilo izradu zlatnog teleta u Izlasku 32,3-5 i zašto jedna od deset zapovijedi kaže: „Nemoj imati drugih bogova preda mnom“ (Izlazak 20,3). Ovi stihovi upućuju na to da drevni Izraelci nisu bili potpuno razvijeni monoteisti. Preko Mojsija je Bog počeo poučavati Hebreje da je Bog Abrahama, Izaka i Jakova jedini pravi Bog nad svima. Prorok Izaija je po nadahnuću Duha Svetoga podsjetio Izrael i sve druge narode na Božju pravu narav: „Ja sam GOSPODIN i nema drugoga; /osim mene Boga nema… /Ja sam GOSPODIN i nema nikoga drugoga“ (Izaija 45,5-6).

Ponekad se činilo kao da Izraelci vjeruju kako drugi narodi imaju svoje bogove, iako je Jahve još uvijek bio vrhovno božanstvo. Međutim, ako su Izraelci težili henoteizmu ili monolatriji, činili su to usprkos onome što je Bog otkrio u Hebrejskim spisima. Ponovljeni zakon 6,4 otklanja svaku sumnju o tome da postoji više bogova: „Čuj, Izraele: GOSPODIN, Bog naš, jedan je GOSPODIN.“ Henoteizam ili monolatrija je nespojiva s biblijskim učenjem.

Biblija je jasna po tom pitanju: postoji samo jedan Bog. Henoteizam ili monolatrija je pogrešna jer priznaje postojanje drugih bogova. Cijela Biblija drži se činjenice jednoga Boga, jer da su postojali drugi bogovi, Isus Krist ne bi morao umrijeti – postojali bi mnogi putovi koji vode u nebo.

Razmotrite ovaj stih: „Znamo da idol nije ništa na svijetu i da nema drugoga Boga osim jednoga“ (1. Korinćanima 8,4). Idoli su samo „koji se zovu bogovima“ (1. Korinćanima 8,5). Ali „nama je samo jedan Bog…“ (1. Korinćanima 8,6).

Kad je Pavao posjetio Atenu, vidio je kipove mnogih grčkih i rimskih bogova. Atenjani su imali svetišta po cijelom gradu. Pavlovu je pozornost privukao jedan poseban oltar. Na njemu su bile ispisane riječi „NEPOZNATOM BOGU“ (Djela 17,23). U svom neznanju, Grci su podigli oltar bilo kojem bogu kojeg su nehotice izostavili iz svog panteona, a neki od henoteista ili monolatera nedvojbeno su izabrali tog „nepoznatog boga“ kao božanstvo na koje će se usredotočiti. Budući da Grci očito nisu znali tko je taj bog, Pavao je objasnio da je njihov „nepoznati bog“ Bog iz Biblije, Stvoritelj neba i zemlje. Jedini pravi Bog ne stanuje u hramovima napravljenim rukama. Grci nisu mogli sami pronaći jedinog pravog Boga, stoga je jedini pravi Bog došao potražiti njih.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je henoteizam/monolatrizam/monolatrija?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries