settings icon
share icon
Pitanje

Što je grozota pustoši?

Odgovor


Izraz “grozota pustoši” odnosi se na Mateja 24:15: „Dakle, kad vidite 'grozu pustoši', o kojoj govori prorok Daniel, gdje stoji 'na svetom mjestu' – tko čita, neka shvati!” To se pak odnosi na Danijela 9:27: „I sklopit će savez s mnogima za jednu sedmicu: a u polovici sedmice prestat će žrtva i prinos.: na vrhu Hrama bit će grozota pustoši sve do svršetka, dok se određeno pustošenje ne obori na pustošnika.” Prije Krista, godine 167., grčki vladar po imenu Antioh Epifanije postavio je žrtvenik Zeusu nad žrtvenikom za paljenice u židovskom hramu u Jeruzalemu. Također je žrtvovao svinju na žrtveniku hrama u Jeruzalemu. Taj je događaj poznat kao grozota pustoši.

U Mateju 24:15, Isus je govorio nekih 200 godina poslije gore opisane grozote pustoši. Dakle, Isus je zacijelo prorokovao da će se u neko vrijeme u budućnosti dogoditi još jedna grozota pustoši u židovskom hramu u Jeruzalemu. Većina tumača biblijskih proročanstava vjeruje da je Isus govorio o Antikristu koji će učiniti nešto vrlo nalik onome što je učinio Antioh Epifanije. To je potvrđeno činjenicom da se dio Danielova proročanstva iz Daniela 9:27 nije ostvario 167. prije Krista s Antiohom Epifanijem. Antioh nije potvrdio savez s Izraelom na sedam godina. Antikrist je taj koji će u posljednjim vremenima ustanoviti savez s Izraelom na sedam godina, a potom ga prekršiti čineći nešto slično grozoti pustoši u židovskom hramu u Jeruzalemu.

Što god bila buduća grozota pustoši, nitko neće sumnjati da je osoba koja ju čini znana kao Antikrist. Otkrivenje 13:14 opisuje da će on načiniti nekakvu vrstu slike koju će svi morati štovati. Pretvaranje hrama živoga Boga u mjesto štovanja Antikrista uistinu je „grozota”. Oni koji budu živi i ostanu živi za vrijeme velikih nevolja trebaju paziti i uvidjeti da je taj događaj početak 3 1/2 godine najgoreg razdoblja nevolja, te da će Gospodin Isus uskoro doći. „Bdijte i molite svaki čas, da biste mogli umaći onomu što se ima dogoditi i održati se pred Sinom Čovječjim” (Lk 21:36).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je grozota pustoši?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries