settings icon
share icon
Pitanje

Griješimo li svakodnevno? Je li moguće da prođe cijeli dan bez da sagriješimo?

Odgovor


Iako ne postoji biblijski stih koji izričito kaže da prakticiramo grešno djelo svaki dan, imamo stihove koji nas podsjećaju da smo naslijedili sklonost da griješimo u svakom trenutku. „Zbog toga, kao što po jednome čovjeku grijeh uđe u svijet i po grijehu smrt, tako i smrt prijeđe na sve ljude, zato što svi sagriješiše" (Rimljanima 5,12). „Evo, u bezakonju sam sazdan, i u grijehu me zače majka moja" (Psalam 51,5). Pored toga, imamo zapovijedi za koje znamo da ih nikad ne držimo, a još manje svakodnevno. Na primjer, tko može tvrditi da ljubi Boga svim srcem, umom i dušom svakog trenutka svakog dana? Nitko. Ipak, to je najveća zapovijed (Matej 22,36-38). Ako ne uspijevamo ljubiti Boga u svako doba, svi kršćani svakodnevno griješimo.

Imamo i stih koji nas upozorava na varljivost naše stare grešne naravi, koja nas na neki način upozorava na potencijalnu, ako ne i na vjerojatnu, svakodnevnu grešnost. „Srce je prijevarno više od svega, i podlo je ono; tko da ga pronikne?" (Jeremija 17,9). Čak je i apostol Pavao bio frustriran vlastitom borbom protiv grijeha koji prebiva u nama. „Jer po nutarnjem čovjeku imam radost u Zakonu Božjem, ali vidim u svojim udovima drugi zakon koji vojuje protiv zakona uma mojega i zarobljuje me zakonom grijeha koji je u mojim udovima" (Rimljanima 7,22-23). Ta sklonost grijehu dovela ga je da vapi u očaju: „Jadan li sam ja čovjek! Tko će me izbaviti od ovoga smrtnoga tijela?" (Rimljanima 7,24).

Salomon je dobro znao da on i svi ljudi nemaju samo potencijal za činjenje grijeha, već da svi rutinski prakticiramo tu sklonost. Kao što je rekao u svojoj molitvi prilikom posvećenja hrama: „Kada sagriješe protiv tebe (jer nema čovjeka koji nije sagriješio)…" (1. Kraljevima 8,46). I Salomon je o tome opet govorio u knjizi Propovjednika: „Ta nema pravedna čovjeka na zemlji koji čini dobro i ne griješi" (Propovjednik 7,20). Dakle, iako ovi stihovi nedvosmisleno ne ukazuju na svakodnevni grijeh, svakako nas upozoravaju da ne bismo ponosno u nekom trenutku tvrdili kako nemamo grijeha.

Dobra vijest je da se nećemo morati vječno boriti protiv svakodnevnog grijeha. Jednoga dana bit ćemo na nebu sa svojim Spasiteljem i oslobodit ćemo se prisutnosti i sile grijeha, baš kao što smo već oslobođeni njegove kazne.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Griješimo li svakodnevno? Je li moguće da prođe cijeli dan bez da sagriješimo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries