settings icon
share icon
Pitanje

Kažnjavaju li se djeca za grijehe svojih roditelja?

Odgovor


Djeca se ne kažnjavaju za grijehe koje su počinili njihovi roditelji, a ni roditelji se ne kažnjavaju za grijehe svoje djece. Svaki je od nas odgovoran za svoje grijehe. Ezekiel 18:20 nam kaže: „Onaj koji zgriješi, taj će i umrijeti. Sin neće snositi grijeha očeva, ni otac grijeha sinovljega.” Ovaj stih jasno pokazuje da kaznu za grijehe nosi osoba koja ih je počinila.

Jedan je stih neke naveo da misle kako Biblija poučava međugeneracijsku kaznu za grijehe, ali to je tumačenje netočno. Radi se o stihu u Izlasku 20:5, koji veli u odnosu na idole: „Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena.” Ovaj stih ne govori toliko o kazni, koliko o posljedicama. Govori da posljedice nečijega grijeha mogu osjetiti naraštaji poslije njega. Bog je Izraelcima rekao da će njihova djeca osjetiti utjecaj generacije svojih roditelja kao prirodnu posljedicu njihove neposlušnosti i mržnje prema Bogu. Djeca odgojena u takvom okruženju bit će isti idolopoklonici kao i roditelji te će tako pasti u uspostavljeni obrazac neposlušnosti. Zbog neposlušnosti jedne generacije zloća se usadila toliko duboko da je moralo proći nekoliko generacija da se to preokrene. Bog nas ne drži odgovornima za grijehe naših roditelja, ali nekad patimo zbog grijeha koje su roditelji počinili, kako Izlazak 20:5 ilustrira.

Kao što vidimo u Ezekielu 18:20, svaki je od nas odgovoran za vlastite grijehe i moramo snositi krivnju za njih. Ne možemo podijeliti krivnju jedni s drugima, niti se drugoga može držati odgovornim za njih. Međutim, postoji jedna iznimka ovome pravilu, a odnosi se na cijeli ljudski rod. Jedan je čovjek ponio grijeh drugih i platio kaznu za njih kako bi grešnici mogli postati sasvim pravedni i čisti u Božjim očima. Taj je čovjek Isus Krist. Bog je poslao Isusa u svijet da zamijeni Njegovo savršenstvo za naš grijeh. „Njega koji je bio bez ikakva grijeha Bog učini mjesto nas grijehom, da mi u njemu postanemo pravednošću Božjom ” (2. Korinćanima 5:21). Isus Krist oduzima krivnju za grijeh od onih koji mu dođu u vjeri. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kažnjavaju li se djeca za grijehe svojih roditelja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries