settings icon
share icon
Pitanje

Je li grijeh psovati/kleti/proklinjati?

Odgovor


Definitivno je grijeh psovati (proklinjati, kleti itd.). Biblija to tvrdi potpuno jasno. Efežanima 4,29 nam kaže: „Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz usta vaših, nego ako je koja dobra, za izgradnju gdje je potreba — da dadne milost onima koji slušaju.“ Prva Petrova 3,10 kaže: „Jer tko hoće ljubiti život i nagledati se dobrih dana, neka jezik svoj suspregne oda zla i usne svoje da ne izgovore prijevaru.“ Jakovljeva 3,9-12 sažima poantu: „Njime blagoslivljamo Boga i Oca, njime i proklinjemo ljude na sliku Božju stvorene. Iz istih usta izlazi blagoslov i prokletstvo. Ne smije to, braćo moja, tako biti. Zar izvor iz istog otvora šiklja slatko i gorko? Zar može, braćo moja, smokva roditi maslinama ili trs smokvama? Tako nijedan izvor ne može dati i slane i slatke vode.“

Jakov jasno stavlja do znanja da životi kršćana – „braće“ – ne bi smjeli biti karakterizirani zlim govorom. Analogijom ujedno slane i slatke vode koja dolazi iz istog izvora (što je nesvojstveno izvorima) naglašava da je neobično da iz vjernikovih usta dolazi i blagoslov i prokletstvo. Ne možemo blagoslivljati Boga dok istodobno proklinjemo svoju braću.

Isus je objasnio da ono što izlazi iz naših usta ispunjava naša srca. Prije ili kasnije, zlo u srcu izlazi kroz usta u kletvama i psovkama. Ali kad se naša srca ispune Božjom dobrotom, izlijevat će se hvala za Njega i ljubav prema drugima. Naš će govor uvijek ukazivati na ono što je u našim srcima. „Dobar čovjek iz dobre riznice svojega srca iznosi dobro, a zao čovjek iz zle riznice svojega srca iznosi zlo — jer iz obilja srca govore usta njegova“ (Luka 6,45).

Zašto je grijeh psovati/kleti/proklinjati? Grijeh je stanje srca, uma i „nutarnjeg čovjeka“ (Rimljanima 7,22), što se očituje u našim mislima, postupcima i riječima. Kad psujemo i proklinjemo, mi u svom srcu dokazujemo zagađujući grijeh kojeg moramo priznati i za kojeg se moramo pokajati. Kad povjerujemo u Krista, od Boga dobivamo novu narav (2. Korinćanima 5,17), naša se srca preobražavaju i naš govor odražava novu narav koju Bog stvara u nama (Rimljanima 12,1-2). Srećom, kad pogriješimo, naš je veliki Bog „vjeran i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde“ (1. Ivanova 1,9).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li grijeh psovati/kleti/proklinjati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries