settings icon
share icon
Pitanje

Što je grijeh propuštanja?

Odgovor


Jakovljeva 4,17 izjavljuje: „Onomu dakle koji zna činiti dobro, a ne čini — grijeh mu je.“ Grijeh propuštanja je grijeh koji je rezultat nečinjenja nečega što Božja Riječ uči da bismo trebali činiti. Općenito se koristi u kontrastu odgovarajućeg izraza „grijeha počinjenja“ ili grijeha koje osoba aktivno čini. Pavao suprotstavlja dva pojma u Rimljanima 7,14-20. Osuđuje svoju sklonost ka objema vrstama grijeha. Čini ono što ne želi i zna da nije ispravno – grijeh počinjenja – a ne čini ono što zna da bi trebao činiti i uistinu želi činiti – grijeh propuštanja. Evo slike nove prirode u sukobu s tijelom u kojem ona obitava.

U Novom zavjetu klasični je Isusov primjer prikaz dobrog Samarijanca. Nakon što su čovjeka pretukli i ostavili u potrebi za pomoći, prva dvojica koja su prolazila – svećenik i Levit, od kojih su obojica znali da trebaju – nisu reagirali. Treći čovjek, Samarijanac, zaustavio se kako bi iskazao suosjećanje čovjeku u nevolji (Luka 10,30-37). Isus se poslužio ovim primjerom da nas pouči da i mi trebamo pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Čineći to, jasno je dao do znanja da je grešno izbjegavati činiti dobro, kao što je grešno tražiti ono što je zlo.

Isus nadalje opisuje grijehe propuštanja u Mateju 25,31-46. Jarci, oni koje je Krist otpustio, oni su koji su vidjeli druge gladne i žedne, ali im nisu osigurali hranu i vodu. To su oni koji su vidjeli druge kojima je potrebna odjeća, koji su bili bolesni ili u zatvoru, ali nisu učinili ništa da ih odjenu ili utješe. Sve su to primjeri grijeha propuštanja. Nije počinjen grijeh nad tim potrebitima – nisu ih namjerno izgladnjeli ili im oduzeli odjeću. Ali grijeh propuštanja počinjen je kad su oni koji su im to mogli osigurati odlučili to ne učiniti.

Napokon, apostol Pavao sažima izjavu koja objašnjava zašto bismo trebali činiti ono što je ispravno i suzdržavati se grijeha propuštanja: „A u činjenju dobra ne posustajmo, jer ćemo u svoje vrijeme žeti ako ne klonemo“ (Galaćanima 6,9). Kad izvršavamo volju našega nebeskog Oca (Matej 12,50), izbjegavamo grijehe propuštanja i živimo produktivan, plodonosan život ugodan Bogu (Rimljanima 12,1-2; Ivan 15,1-11).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je grijeh propuštanja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries