settings icon
share icon
Pitanje

Ako je Isus platio cijenu za naše grijehe, zašto i dalje trpimo posljedice naših grijeha?

Odgovor


Biblija navodi: „Jer plaća je grijeha smrt, a dar Božji život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu“ (Rimljanima 6,23 VB). Krist je platio kaznu za naše grijehe. Svi zaslužujemo smrt kao krajnju kaznu za grijeh. Svatko će platiti za svoje grijehe osim ako dođe Kristu, koji je svojom krvlju platio cijenu za naše grijehe. Adam i Eva su trpjeli posljedice za svoje grijehe tako što su izbačeni iz vrta. Umjesto o „posljedici“, trebamo razmišljati o tome kao o „stezi“. Autor poslanice Hebrejima o stezi i njezinoj svrsi kaže sljedeće: „I zaboravili ste opomenu koju vam kao sinovima govori: Sine moj, ne omalovažavaj stege Gospodnje i ne kloni kad te on kori. Jer koga Gospod ljubi, toga i kažnjava; i šiba svakog sina kojeg prihvaća.“

„Ako stege podnosite, Bog s vama kao sa sinovima postupa. Ta ima li koji sin kojega otac ne kažnjava? Ako li ste bez stege, koje su svi dionici, onda ste nezakončad, a ne sinovi. Zatim, naše smo tjelesne očeve imali kao odgojitelje i poštivali ih. Nećemo li se mnogo više podređivati Ocu duhova pa živjeti? Ta oni su nas nešto malo dana — po svom nahođenju — odgajali, a On nama na korist, da postanemo sudionici njegove svetosti. A nijedno se, doduše, sadašnje odgajanje ne čini da je radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani ¬poslije donosi mironosni plod pravednosti“ (Hebrejima 12,5-11 VB).

Bog pokazuje svoju ljubav tako što nas ispravlja i/ili koristi stegu da nas dovede do točke na kojoj želi da budemo. Što čini dobar otac kada vidi da je njegovo dijete odlutalo s pravog puta? Dovodi ga natrag pomoću discipline. Disciplina se može provoditi u mnogim oblicima, ovisno o težini prekršaja. Ako dijete nije nikada pod stegom ili nikada ne trpi posljedice za svoje pogrešne postupke, nikada neće naučiti što je ispravno.

Dakle, Bog iz ljubavi odgaja one koji su Njegovi. Ukoliko nikad niste trpjeli posljedice svoga grijeha, kako biste znali kada činite pravo ili krivo? Psalmist kaže: „Zar oni što bezakonje čine nikada neće naučiti, oni što proždiru puk moj kao da jedu kruh, a Boga ne zazivlju?“ (Psalam 53,4 VB). Vidi također Psalam 10,11: „U srcu svojem veli: 'Bog je zaboravio, lice svoje skrio — nikada neće vidjeti!'“ Kad Bog ne bi dozvolio posljedice, ne bismo učili iz svojih grešaka i mijenjali vlastiti način. Bog odgaja samo one koji su Njegovi, i to čini iz ljubavi prema nama, a ne da nam nanese štetu i povuče nas prema dolje. To je Božji način da kaže: „Moje dijete, ideš u pogrešnom smjeru, i vrijeme je da se okreneš i činiš ono što je ispravno.“ Ako nas se ne ispravlja kada griješimo, onda ćemo nastaviti griješiti.

Bog je platio kaznu za naše grijehe kako ne bismo morali pretrpjeti drugu smrt, to jest pakao (Otkrivenje 20,4). Bog nas zbog svoje ljubavi prema nama odgaja i dovodi u odnos sa sobom za kojim čezne. Zato sljedeći put kada osjećate da trpite posljedice za svoje grijehe, sjetite se da vas Bog odgaja iz ljubavi.

Konačno, djela neposlušnosti Božjim zakonima često rezultiraju privremenim posljedicama koje nemaju nikakve veze s Božjom disciplinom. Primjerice, ubojica koji dođe Kristu i pokaje se za sve svoje grijehe, primit će Božji oprost u vječnom smislu, i uživat će potpuno zajedništvo s Bogom za čitavu vječnost u nebu. Međutim, društvo u kojem živi i dalje će zahtijevati da plati cijenu za svoj zločin u vremenskom smislu. Možda će cijeli svoj život morati provesti u zatvoru ili čak biti pogubljen za svoj zločin. No, čak i u tim situacijama, Bog ga može uvelike koristiti dok čeka konačno otkupljenje i vječnu radost.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Ako je Isus platio cijenu za naše grijehe, zašto i dalje trpimo posljedice naših grijeha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries