settings icon
share icon
Pitanje

Hoće li nam biti moguće griješiti na nebu?

Odgovor


Biblija vrlo detaljno opisuje nebo ili vječno stanje u poglavljima Otkrivenja 21–22. Nigdje se u tim poglavljima ne spominje mogućnost grijeha. Zapravo, imamo obećanje da u vječnom stanju nikada nećemo doživjeti smrt, tugu, plač ili bol (Otkrivenje 21,4) – odsutnost svega toga dokaz je pozitivnosti da grijeha također nema, budući da je sve to produkt grijeha (vidi Rimljanima 6,23).

Grešnici neće biti na nebu, već u ognjenom jezeru (Otkrivenje 21,8). Ništa nečisto nikada neće ući u nebo (Otkrivenje 21,27). Izvan neba su oni koji griješe (Otkrivenje 22,15). Starozavjetno proročanstvo nas također uvjerava da će Kraljevstvo Božje isključiti grešnost:

„I bit će ondje cesta i put, i zvat će se on Put svetosti; nečisti njime neće prolaziti, nego će on biti za onog koji hodi putem, a ludi njime neće lutati… nego će onuda hoditi otkupljeni“ (Izaija 35,8-9).

Dakle, odgovor je: Ne, neće nam biti moguće griješiti na nebu.

Bog želi naše posvećenje (1. Solunjanima 4,3); to jest želi nas učiniti svetima i osloboditi nas grijeha. Naše posvećenje ima tri faze: pozicijsko posvećenje, koje nas spašava od kazne grijeha u trenutku kad smo povjerovali u Krista; progresivno posvećenje, koje nas spašava od sile grijeha dok rastemo u Kristu; i potpuno posvećenje, koje nas spašava od prisutnosti grijeha dok ulazimo u Kristovu prisutnost. „A znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični, jer ćemo ga vidjeti kao što jest“ (1. Ivanova 3,2). Drugim riječima, postupak kojim nas Bog posvećuje uključuje opravdanje, sazrijevanje i proslavljanje.

Proslavljanje koje Bog obećava svojoj djeci (Rimljanima 8,30) nužno uključuje bezgrešnost, jer grešna bića ne mogu biti slavna. Nebo, mjesto Božje slave, je bezgrešno. Pavao moli u 1. Solunjanima 5,23: „A sȃm Bog mira neka vas posvema posveti“, te povezuje slavno Kristovo pojavljivanje s našim osobnim proslavljanjem: „Kad se pojavi Krist, život naš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi“ (Kološanima 3,4). Ovo proslavljeno stanje bit će naše konačno odvajanje od grijeha, potpuno posvećenje u svakom pogledu. Neće nam biti moguće griješiti na nebu.

Jakovljeva 1,14 daje još jedno uvjerenje da nećemo griješiti na nebu: „Nego svakoga iskušava njegova požuda koja ga privlači i mami.“ U ovom se grešnom svijetu svakodnevno suočavamo s iskušenjima, a Jakov prepoznaje dvije sile koje nas potiču na grijeh: vlastitu zlu želju (našu grešnu narav) i primamljivost/mamljenje (đavolje sheme). Nijedna od tih sila neće biti na nebu. Naša će grešna narav biti iskorijenjena u našem proslavljanju, a kušač poslan u ognjeno jezero gdje nam ne može naštetiti (Otkrivenje 20,10).

Biblijsko učenje kaže da je nebo ili vječno stanje potpuno sveto. Neće biti mogućnosti za grijeh, bit ćemo odjeveni u pravednost (Otkrivenje 19,8) i bit ćemo vječno potvrđeni u svom stanju blaženstva. Djelo koje je Bog obećao dovršiti u nama bit će dovršeno (Filipljanima 1,6). Naše izbavljenje bit će potpuno, budući da su izabrani otkupljeni – tijelo, duša i um – na slavu Jaganjca (Otkrivenje 5,6-10).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Hoće li nam biti moguće griješiti na nebu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries