settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li grijeh koji Bog neće oprostiti?

Odgovor


Za nanovo rođeno Božje dijete nema neoprostivog grijeha. Grijesi vjernika oprošteni su na križu, i nema više nikakve osude onima koji su u Kristu (Rimljanima 8,1).

„Ta Bog nije poslao Sina svojega na svijet da svijetu sudi, nego da se svijet po njemu spasi“ (Ivan 3,17 VB). Tijekom svoje službe, Isus je darivao čudesan i neočekivan oprost od Boga. Zakej (Luka 19), grešna žena u Kani (Luka 7), uzeti čovjek u Galileji (Luka 5) – svima njima je Gospodin oprostio. Nije bilo važno što su učinili; Bog može oprostiti. „Zaista, kažem vam: carinici i bludnice pred vama idu u kraljevstvo Božje“ (Matej 21,31 VB).

Isusova izjava na križu: „Svršeno je!“ (Ivan 19,30) znači da je kazna za grijeh bila plaćena u cijelosti. Grčka riječ koja se prevodi „svršeno je“ je tetelestai. To je prekrasna riječ. Tetelestai je riječ otisnuta na žigu za označavanje računa koji su „plaćeni u cijelosti“. A kada bi osuđeni kriminalac odslužio svoju kaznu i bio pušten iz zatvora, znak koji kaže tetelestai bio bi pribijen na vrata njegove kuće kao znak da više ništa ne duguje državi.

Gospodin Isus Krist je postao naša žrtva za grijeh i „Jaganjac Božji koji oduzima grijeh svijeta“ (Ivan 1,29). On je bio savršena žrtva (Hebrejima 9,14). Obećanje onima koji vjeruju u Krista jest da je svaki grijeh kojeg su ikada počinili ili će počiniti oprošten. „…krv Isusa Krista, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha“ (1. Ivanova 1,7 VB). Prva Korinćanima 6,9-10 navodi razne sramotne grijehe koji su jedno vrijeme opisivali korintske vjernike. Pavao koristi taj popis kako bi potom ukazao na ovu istinu: „To bijahu i neki od vas; ali se opraste, ali se posvetiste, ali se opravdaste u imenu Gospodina Isusa i u Duhu Boga našega“ (11. stih). Njihovog grijeha više nema, uklonjen je od njih kao što je istok daleko od zapada (Psalam 103,12).

Važno je razumjeti uvjet Božjeg oproštenja grijeha. Bogu možemo doći jedino kroz Gospodina Isusa. Isus je rekao: „Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni“ (Ivan 14,6). Božje oproštenje dostupno je svima koji prime Isusa (Ivan 3,16; Djela 10,43), ali za one koji odbacuju Gospodina Isusa nema oproštenja ili otpuštanja grijeha (1. Ivanova 5,12). Bog će oprostiti sve grijehe u Kristu. Za one koji nisu u Kristu nema oproštenja: „Tko vjeruje u Sina, ima život vječni, a tko ne vjeruje Sinu, neće vidjeti života, nego gnjev Božji ostaje na njemu“ (Ivan 3,36 VB).

Ivan je svoju prvu poslanicu napisao nanovo rođenim vjernicima, te uključio ovo obećanje: „Ako priznajemo grijehe svoje, vjeran je i pravedan da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde“ (1. Ivanova 1,9 VB). Svi griješimo (1. Ivanova 1,8). No, čak i kad to činimo, Božja milost je spremna oprostiti Njegovoj djeci i obnoviti njihovo zajedništvo.

„Ako“ na početku 1. Ivanove 1,9 pokazuje uvjet: ako „priznajemo“. Ova riječ na grčkom je homologia (doslovno „ista riječ“), a znači „reći istu stvar“. Priznati svoje grijehe znači da se slažemo s Bogom o tome. Božje oproštenje nam ne daje dozvolu da nastavimo griješiti. Prema milosti se ne odnosimo toliko olako (Rimljanima 6,1-2); umjesto toga, nanovo rođeni vjernik koji hoda u zajedništvu s Bogom bit će osjetljiv na grijeh i brz na priznavanju istoga Gospodinu.

Jedna od najljepših istina Biblije jest da Bog besplatno oprašta grijehe. Zbog toga što je Božja milost beskonačna, ne postoji ograničenje na grijeh koji Bog nije u stanju u Kristu oprostiti. Nijedan grijeh nije izvan dosega Božje milosti. „No gdje se umnoži grijeh, nadmoćno obilova milost“ (Rimljanima 5,20). Prije nego je bio spašen, apostol Pavao je bio „hulitelj i progonitelj i nasilnik“ (1. Timoteju 1,13). Nazivao je sebe prvim među grešnicima, ali nakon što je našao Božju milost, rekao je: „Vjerodostojna je ova riječ i svakog priznanja vrijedna: Krist Isus dođe na svijet spasiti grješnike, od kojih sam prvi ja“ (1. Timoteju 1,15 VB). Ako je Bog mogao spasiti Pavla, može spasiti svakoga.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoji li grijeh koji Bog neće oprostiti?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries