settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o uzimanju droga?

Odgovor


Biblija se izravno ne bavi nikakvim oblikom ilegalne upotrebe droga. Ne postoje izričite zabrane kokaina, heroina, ekstazija (MDMA) ili metamfetamina (Meth). Ne spominju se marihuana, kanabis, pejot, magične gljive ili trip (LSD). Ništa se ne govori o uvlačenju, šmrkanju, ispuštanju, pušenju, pucanju, lizanju ili bilo kojoj drugoj metodi konzumacije. To, međutim, ne znači da se rekreacijska uporaba droga dopušta. Naprotiv, postoji nekoliko vrlo jasnih biblijskih principa koji stavljaju upotrebu droga izvan područja prihvatljivog ponašanja.

Za početak, kršćani imaju univerzalnu zapovijed da poštuju i slušaju zemaljske zakone (Propovjednik 8,2-5; Matej 2,21; 23,2-3; Rimljanima 13,1-7; Titu 3,1; 1. Petrova 2,13-17). JEDINI slučaj u kojem nam se dopušta kršiti zemaljske zakone jest kada zakoni krše bilo koji božanski imperativ (Daniel 3 i 6; Djela 5,29). Nema drugih iznimaka od ovog pravila. Suprotno uvriježenom mišljenju, jednostavno neslaganje sa zakonom ne predstavlja dozvolu za kršenje tog zakona.

Mnogi tvrde da marihuana ne zaslužuje zabranu. Tvrde da je pušenje trave protivno zakonu opravdano po tim osnovama i u svjetlu (onome što oni smatraju) licemjerne zabrane dok se istovremeno dopušta konzumacija nikotina i alkohola. Oni koji raspravljaju oko ovoga mogu biti iskreni u svom uvjerenju, ali svejedno griješe. Iskreno preziranje zakona ne opravdava nekažnjavanje prema njemu, kao što je i sam naš Gospodin jasno rekao. Dok je ukoravao farizeje za pretvaranje Mojsijevog zakona u pretjerano ugnjetavački jaram, Krist je i dalje tražio od svojih učenika da se podlažu njihovim nepravedno surovim zahtjevima (Matej 23,1-36, posebno 1-4). Savjesno podlaganje autoritetu i strpljiva ustrajnost kroz nepravednu patnju i/ili očitu nepravdu (1. Petrova 2,18-23) visoki je Božji standard za nas, čak i ako to znači da se moramo suzdržavati od marihuane u skladu s „nepravednim“ zakonodavstvom.

Ne samo da trebamo slušati vlasti radi pokornosti, nanovorođeni kršćani dodatno su prinuđeni zapovijeđu da žive besprijekorno zbog Evanđelja (1. Korinćanima 10,32; 2. Korinćanima 4,2; 6,3; Titu 2,1-8; 2. Petrova 3,14). Nepotrebno je reći da se kriminalitet uvelike zamjera.

Očito je da ovo prvo načelo ne utječe na korisnike droga koji žive u zemljama poput Nizozemske gdje je rekreacijska uporaba droga legalna i dopuštena. Postoje, međutim, univerzalno primjenjiva načela. Na primjer, od kršćana se traži da budu dobri upravitelji onoga što nam je Bog povjerio, bez obzira na naš nacionalni identitet (Matej 25,14-30). To uključuje naša zemaljska tijela. Nažalost, ilegalna uporaba droga izuzetno je učinkovit način da uništite svoje zdravlje, ne samo fizički, već i mentalno i emocionalno.

Iako je marihuana najmanje štetna od svih ilegalnih droga, i dalje je potencijalno smrtonosna. Ljubitelji marihuane („pušači trave“) tješe se činjenicom da se, za razliku od većine drugih nedopuštenih droga, naizgled nemoguće fatalno predozirati uobičajenom konzumacijom trave (tj. pušenjem). Ali to ničim ne umanjuje potencijalno fatalne rizike od raka pluća, emfizema i drugih oblika kroničnih opstruktivnih plućnih bolesti (KOBP) uzrokovanih dimom marihuane. Iako se marihuana može unositi bez pušenja, čime se eliminiraju ti rizici, i dalje ostaju negativne fiziološke i psihološke posljedice, uključujući oštećenje reproduktivnog sustava, imunološkog sustava i kognitivnih sposobnosti.

Osim upravljanja, naša tijela kao kršćana nisu naša vlastita. Mi smo „kupljeni za cijenu“ (1. Korinćanima 6,19-20), ne „nečim raspadljivim, kao srebrom i zlatom… nego dragocjenom krvlju Krista kao jaganjca neokaljana i bez mane“ ( 1. Petrova 1,17-19). Kupljeni Njegovim vlastitim životom, Krist uživa stvarati u nama nešto posve novo, nešto pomalo bizarno. Nastanivši se u nas svojim Duhom, pretvorio nas je u svojevrsne organske hramove. Dakle, briga za naše zdravlje nije samo stvar dobrog upravljanja. Riječ je o pobožnosti sa strahopoštovanjem. To je ujedno čudesno i zastrašujuće.

Još jedno biblijsko načelo tiče se naše podložnosti obmani. Kao pogrešiva stvorenja skloni smo zabludi. A budući da smo objekti Božje snažne naklonosti, Njegovi neprijatelji su naši neprijatelji. To uključuje pravog neprijatelja, Đavla, oca laži (Ivan 8,44), najtežeg i najodlučnijeg protivnika. Svi apostolski nagovori da ostanemo trezveni i budni (1. Korinćanima 15,34; 1. Solunjanima 5,4-8; 2. Timoteju 4,5; 1. Petrova 1,13; 4,7; 5,8) tu su da nas podsjete da moramo biti na oprezu od đavoljih lukavština (1. Petrova 5,8), koje nas nastoje zarobiti putem prijevare. Trijeznost je također važna za molitvu (1. Petrova 4,7), kao i poslušnost Bogu (Izaija 1,10-17).

Što se tiče ovisnosti o drogama, ne stvaraju sve ilegalne droge fizičku ovisnost. Ipak, sve stvaraju psihološku ovisnost. Iako je većini ljudi poznata fizička ovisnost, pri čemu tijelo postaje fizički ovisno o tvari kako bi moglo pravilno funkcionirati, psihološka ovisnost manje je poznata. Psihološka ovisnost je zarobljenost uma, često karakterizirana opsesivnim sklonostima i nedostatkom želje za prestankom. Dok fizička ovisnost dovodi tijelo u pokornost, psihološka ovisnost dovodi volju u pokornost. Korisnici su skloni reći nešto poput: „Mogao bih prestati da želim, ali jednostavno ne želim.“ Ovakav stav nastoji osigurati dugoročni obrazac upotrebe droga, pri čemu korisnici postaju ljubitelji unatoč vrlo pronicljivom biblijskom načelu. Činjenica jest da nitko ne može svim srcem služiti dvojici gospodara (Matej 6,24; Luka 16,13). Svako vrijeme provedeno na koljenima pred bogom droge vrijeme je provedeno leđima okrenutim Bogu Biblije.

Ukratko, Biblija nas uči da „odrekavši se bezbožnosti i svjetovnih požuda, razborito, pravedno i pobožno živimo u ovom sadašnjem svijetu“ (Titu 2,12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o uzimanju droga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries