settings icon
share icon
Pitanje

Je li grijeh dijeliti, preuzimati ili snimati materijal zaštićen autorskim pravima (glazba, filmovi, softver) na internetu?

Odgovor


Preuzimanje materijala nikada nije bilo lakše. Klikom miša – ili pritiskom gumba na fotokopirnom stroju ili skeneru – možemo kopirati i distribuirati elektronički i tiskani materijal. Kopiranje i korištenje tuđeg materijala vrlo je uobičajeno; ipak, osim ako za to nismo dobili dopuštenje, to nije ispravno.

Biblija nam govori da se moramo pokoravati zakonima vlasti pod kojim živimo (Rimljanima 13,1-7). To je ovdje jedno od ključnih pitanja. Bog nam zapovijeda da se pokoravamo vladinim autoritetima. Jedino dopuštenje koje imamo za neposlušnost vlastima jest ako zahtijevaju da ne poslušamo nešto što je Bog zapovjedio (Djela 5,29). Zbog zakona o autorskim pravima zakonski je pogrešno preuzimati, snimati ili dijeliti zaštićeni materijal bez dopuštenja umjetnika/autora/izdavača. Budući da nam Bog zapovijeda da se pridržavamo zakona, praksa digitalnog internetskog piratstva je grijeh tamo gdje je ilegalna. Negdje 2000. godine Napster je otvorio vrata ovog internetskog pitanja autorskih prava i nakon toga bio suočen s parnicama koje su dovele do gašenja stranice i bankrota. Iako su posljedice piratstva na internetu jasne, još uvijek postoji bezbroj web stranica za razmjenu datoteka koje omogućuju ljudima da nastave plagirati zaštićeni materijal. Zbog tužbi mnoge od ovih web stranica zahtijevaju naknadu za preuzimanje glazbe i filmova te ograničavaju mogućnost dijeljenja tih preuzimanja s drugima.

No pitanje kopiranja i dijeljenja zaštićenih materijala više je nego pravno pitanje. Treba uzeti u obzir i etička i moralna pitanja. Oduzimanje tuđeg vlasništva bez dozvole je krađa – a intelektualno vlasništvo je i dalje vlasništvo. Kompozitor koji je radio na produciranju pjesme zaradio je naknadu, jer „vrijedan je radnik svoje plaće“ (Luka 10,7). Kada se pjesma kopira i preda nekome drugome, to je jedna prodaja manje koja je mogla biti ostvarena. Umjetnik gubi koliko god postotak honorara kojeg je zaradio bio mali. Isti princip vrijedi i za plagiranje filma, fotokopiranje scenarija, dijeljenje programa nedjeljne škole i učitavanje softvera.

Kršćanin nikada ne bi smio željeti ukrasti imovinu drugih – ali to se događa kada skidamo pjesme bez dopuštenja izdavača. Kršćanska služba nikada ne bi smjela prisiliti nekoga da radi za njih besplatno – ali to se događa kada crkva bez dopuštenja fotokopira tekst ili glazbene note. Pravno i etički trebali bismo slijediti zakone o autorskim pravima i pružiti odgovarajuću naknadu autorima djela koja koristimo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li grijeh dijeliti, preuzimati ili snimati materijal zaštićen autorskim pravima (glazba, filmovi, softver) na internetu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries