settings icon
share icon
Pitanje

Jesu li kršćani grešnici, sveci ili oboje?

Odgovor


Kršćani su i grešnici i sveci. Sva ljudska bića su grešnici jer smo rođeni u grijehu. Ali nisu svi ljudi sveci. Prema Bibliji svetac nije netko tko čini divne stvari, niti netko koga crkva ili organizacija proglasi svecem. Riječ u Novom zavjetu prevedena „svetac", hagios, doslovno znači „svet, fizički čist; moralno besprijekoran ili pobožan; obredno posvećen; svet." U kontekstu novozavjetnih stihova, sveci su oni koji pripadaju Kristovu tijelu, spašeni milošću po vjeri (Efežanima 2,8-9). Drugim riječima, svetac je druga riječ za kršćanina, onoga koji istinski vjeruje u Gospodina Isusa Krista.

Očita je biblijska istina da su svi rođeni u grijehu i svi imaju grešnu prirodu. Pismo kaže da je Bog stvorio čovječanstvo izvorno dobro i bez grešne prirode: „I reče Bog: 'Načinimo čovjeka na svoju sliku, nama slična… I stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih" (Postanak 1,26-27). Međutim, Postanak 3 bilježi pad Adama i Eve, te je tim padom grijeh ušao u dva prethodno bezgrešna stvorenja. A kad su imali djecu, njihova se grešna priroda prenijela na potomstvo. Stoga je svako ljudsko biće grešnik.

Sveci, s druge strane, nisu rođeni sveci; postaju sveci nanovo rođenjem. Budući da smo svi „sagriješili i lišeni slave Božje" (Rimljanima 3,23), svi smo u potrebi duhovnog preporoda, bez kojeg ćemo ostati u svom grešnom stanju čitavu vječnost. No Bog je u svom milosrđu i milosti pružio (jedini) način za pretvaranje grešnika u sveca – Gospodina Isusa Krista, koji je došao „dati svoj život kao otkupninu za mnoge" (Matej 20,28). Kada priznamo svoju potrebu za Spasiteljem od grijeha i prihvatimo Njegovu žrtvu na križu za nas, postajemo sveci.

Ne postoji hijerarhija svetaca. Svi koji pripadaju Kristu po vjeri su sveci, i nitko od nas nije „svetiji" od naših kršćanskih braći i sestara. Apostol Pavao, koji nije veći svetac od najmanje poznatog kršćanina, započinje svoje prvo pismo korintskoj crkvi nazivajući ih „posvećenima u Kristu Isusu, pozvanima da budu sveti, sa svima koji na svakom mjestu zazivlju ime Gospodina našega Isusa Krista" (1. Korinćanima 1,2, naglasak dodan). U ovom stihu hagios se prevodi „sveci", „sveti" i „posvećeni" u različitim biblijskim verzijama, što dovodi do nepogrešivog zaključka da su svi koji su ikada zazvali Krista za spasenje sveci, koje je Gospodin posvetio. Svi smo „sugrađani svetih i ukućani Božji" (Efežanima 2,19).

Nismo sveci jer nas je crkva proglasila svetima niti možemo zaraditi put do svetosti. Međutim, kad smo spašeni po vjeri, pozvani smo na određene radnje koje odgovaraju našem pozivu kao Božjih svetaca. „Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi sami budite sveti u svemu življenju. Jer pisano je: Sveti budite, jer sam ja svet" (1. Petrova 1,15-16). Sveci nisu bezgrešni, ali životi svetaca odražavaju u našim srcima stvarnost prisutnosti Krista, u kojem „živimo i mičemo se i jesmo" (Djela 17,28).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Jesu li kršćani grešnici, sveci ili oboje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries