settings icon
share icon
Pitanje

Treba li Gospodnja večera biti otvorena ili zatvorena?

Odgovor


Razlika između „otvorene" i „zatvorene" Gospodnje večere zavisi od pogleda crkve na svrhu Gospodnje večere i autoritet crkve. Crkve koje prakticiraju „otvorenu" Gospodnju večeru pozivaju sve koji ispovijedaju vjeru u Krista da im se pridruže u poštivanju uredbe. Crkve koje prakticiraju „zatvorenu" Gospodnju večeru ograničavaju učešće u Gospodnjoj večeri na svoje lokalno tijelo – samo zvanični i registrirani članovi mogu sudjelovati. Neke crkve prakticiraju treći tip, koji nazivaju „bliskom" Gospodnjom večerom; u „bliskoj" Gospodnjoj večeri članovima drugih crkava u istoj denominaciji dozvoljava se da zajedno s članovima lokalne crkve lome kruh.

Biblijsko učenje o Gospodnjoj večeri nalazi se u 1. Korinćanima 11,17-34 i promiče otvoreno sudjelovanje vjernika. Svi oni koji istinski vjeruju u Boga kroz osobnu vjeru u Isusa Krista, Božjeg Sina, dostojni su uzimati Gospodnju večeru na osnovu činjenice da su prihvatili Kristovu smrt kao kaznu za svoje grijehe (vidi također Efežanima 1,6-7).

Razlog za praksu nekih crkava zatvorene ili bliske Gospodnje večere jest da žele biti sigurni kako je svatko tko sudjeluje uistinu vjernik. To je razumljivo; međutim, to stavlja crkveno vodstvo i/ili crkvene poslužitelje u poziciju određivanja tko je dostojan sudjelovati, što je u najboljem slučaju problematično. Određena crkva može pretpostaviti da su svi njihovi službeni članovi istinski vjernici, ali takva pretpostavka može ili ne mora biti istinita.

Praksa zatvorene Gospodnje večere – ograničavanje na članove crkve – također je pokušaj da se osigura da netko ne sudjeluje „nedostojno" (1. Korinćanima 11,27). Crkve zatvorene Gospodnje večere smatraju da samo lokalno tijelo može odrediti duhovnu dostojnost svojih članova; ne postoji način da se odredi duhovno stanje onih izvana. Međutim, 1. Korinćanima 11,27 govori o načinu na koji osoba sudjeluje u kruhu i čaši, a ne nečijoj osobnoj dostojnosti. Niko nije zaista „dostojan" imati zajedništvo s Bogom; samo zahvaljujući prolivenoj Kristovoj krvi postali smo dostojni. Način učešća postaje nedostojan kada se pojedini vjernici isključe (stih 21), kada sudionici odbijaju dijeliti (stih 21), kada je u pitanju pijanstvo (stih 21), kada su siromašni poniženi (stih 22), kada se promovira sebičnost (stih 33), ili kada se okupljanje promatra samo kao obrok da se utaži glad (stih 34).

Biblijski, Gospodnja večera treba biti otvorena za sve vjernike, a ne zatvorena za određenu crkvu ili denominaciju. Važno je da su učesnici nanovorođeni vjernici koji hodaju u zajedništvu sa svojim Gospodinom i jedni s drugima. Prije sudjelovanja u Gospodnjoj večeri svaki bi vjernik trebao osobno ispitati svoje motive (1. Korinćanima 11,28). Bez obzira na to kojoj crkvi netko pripada, nepoštovanje, predrasude, sebičnost i požuda nemaju mjesta za Gospodnjim stolom.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Treba li Gospodnja večera biti otvorena ili zatvorena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries