settings icon
share icon
Pitanje

Što su Gog i Magog?

Odgovor


Povijesno gledano, Magog je bio Noin unuk (Postanak 10,2). Potomci Magoga naselili su se na krajnjem sjeveru Izraela, vjerojatno u Europi i sjevernoj Aziji (Ezekiel 38,15). Magog je na kraju postao ime zemlje u koju su naselili Magogovi potomci. Ljudi u Magogu opisuju se kao vješti ratnici (Ezekiel 38,15; 39,3-9). Gog je ime budućeg vođe u Magogu koji će voditi vojsku u napadu na Izrael. Gospodin proriče propast Goga: „Sine čovječji, upravi lice svoje prema Gogu, u zemlji Magogu… i prorokuj protiv njega" (Ezekiel 38,2).

Gog i Magog spominju se u Ezekielu 38–39 i u Otkrivenju 20,7-8. Iako ta dva odlomka spominju ista imena, pobliže proučavanje Pisma pokazuje da se ne odnose na iste ljude i događaje. U Ezekielovom proročanstvu Gog će biti vođa velike vojske koja će napasti zemlju Izrael. Gog se opisuje kao „zemlja Magoga, vrhovnog glavara Mešeka i Tubala" (Ezekiel 38,2). Ezekielova bitka Goga i Magoga odvija se u razdoblju nevolja, vjerojatno u prve tri i pol godine. Najjači dokaz za ovo stajalište je da će napad doći kada Izrael bude u miru (Ezekiel 38,8. 11) – kada narod odloži svoju obranu. Izrael definitivno sada nije u miru, i nezamislivo je da bi narod odložio svoju obranu bez nekog velikog događaja. Kada izraelski savez s Antikristom bude na snazi na početku Danijelovog 70. tjedna (sedmogodišnja nevolja – Daniel 9,27a), Izrael će biti u miru. Možda će se bitka dogoditi neposredno prije sredine sedmogodišnjeg razdoblja. Prema Ezekielu, sam Bog će pobijediti Goga na planinama Izraela. Pokolj će biti tako velik da će trebati sedam mjeseci da se pokopaju svi mrtvi (Ezekiel 39,11–12).

Gog i Magog ponovno se spominju u Otkrivenju 20,7-8. To je drugačija bitka, ali ponavljanje imena Gog i Magog pokazuje da će se povijest ponoviti. Ista pobuna protiv Boga viđena u Ezekielu 38–39 ponovno će se vidjeti.

Knjiga Otkrivenja aludira na Ezekielovo proročanstvo o Magogu kako bi opisala konačni napad na naciju Izrael posljednjih vremena (Otkrivenje 20,8-9). Rezultat ove bitke jest da će svi neprijatelji Boga biti uništeni, a Sotona će naći svoje konačište u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20,10).

U nastavku se navode neki od očitijih razloga zašto se Ezekiel 38–39 i Otkrivenje 20,7-8 odnose na različite ljude i različite bitke:

1. U bitci iz Ezekiela 38–39, vojske dolaze prvenstveno sa sjevera i uključuju samo nekoliko nacija na zemlji (Ezekiel 38,6. 15; 39,2). Bitka u Otkrivenju 20,7-9 uključivat će sve narode, tako da će vojske doći iz svih smjerova, ne samo sa sjevera.

2. Sotona se ne spominje u kontekstu Ezekiela 38–39. U Otkrivenju 20,7 kontekst jasno stavlja bitku na kraju tisućljeća sa Sotonom kao primarnim inicijatorom.

3. Ezekiel 39,11-12 navodi da će se mrtvi pokapati sedam mjeseci. Ne bi bilo potrebe da pokapamo mrtve ako je bitka u Ezekielu 38–39 ista kao što se opisuje u Otkrivenju 20,8-9, jer odmah nakon Otkrivenja 20,8-9 dolazi do suda velikog bijelog prijestolja (20,11-15), a onda se trenutni ili sadašnji nebo i zemlja uništavaju i zamjenjuju novim nebom i zemljom (Otkrivenje 21,1). Očigledno će postojati potreba da se mrtvi pokapaju ako se bitka odigrava u ranoj fazi nevolje, jer će zemlja Izrael biti okupirana još 1.000 godina, koliko traje tisućljetno kraljevstvo (Otkrivenje 20,4-6).

4. Bog koristi bitku u Ezekielu 38–39 da mu se Izrael vrati (Ezekiel 39,21-29). U Otkrivenju 20, Izrael je bio vjeran Bogu tisuću godina (tisućljetno kraljevstvo). Pobunjenici u Otkrivenju 20,7-10 uništeni su bez ikakve mogućnosti za pokajanje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su Gog i Magog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries