settings icon
share icon
Pitanje

Što su gnostička evanđelja?

Odgovor


Gnostička evanđelja su spisi ranih „kršćanskih" gnostika. Nakon prvog stoljeća kršćanstva razvile su se dvije primarne podjele – pravovjerni kršćani i gnostici. Pravovjerni kršćani držali su se knjiga koje sada imamo u Bibliji i onoga što se danas smatra pravovjernom teologijom. Gnostički kršćani, ako ih se doista može opisati kao kršćane, imali su izrazito drugačiji pogled na Bibliju, na Isusa Krista, na spasenje i na gotovo svaku drugu glavnu kršćansku doktrinu. Međutim, nisu imali nikakvih spisa od apostola koji bi dali legitimitet njihovim vjerovanjima.

To je razlog zašto i kako su nastala gnostička evanđelja. Gnostici su prijevarno pripisali imena poznatih kršćana svojim spisima, kao što su Tomino evanđelje, Filipovo evanđelje, Marijino evanđelje itd. Otkriće knjižnice Nag Hammadi u južnom Egiptu 1945. predstavljalo je veliko otkriće gnostičkih evanđelja. Na ova gnostička evanđelja često se ukazuje kao na „izgubljene knjige Biblije".

Koji bi trebao biti naš odgovor na gnostička evanđelja? Trebaju li neke ili sve od njih biti u Bibliji? Ne. Prvo, kao što smo iznad naveli, gnostička su evanđelja krivotvorine, lažno napisane u ime apostola kako bi im se dala legitimnost u ranoj crkvi. Srećom, oci rane crkve bili su gotovo jednoglasni u prepoznavanju gnostičkih evanđelja koja promoviraju lažna učenja. Postoje brojna proturječja između gnostičkih evanđelja i istinskih Evanđelja po Mateju, Marku, Luki i Ivanu. Gnostička evanđelja mogu biti dobar izvor za proučavanje ranokršćanskih krivovjerja, ali ih treba odbaciti i označiti da ne pripadaju Bibliji i ne predstavljaju istinsku kršćansku vjeru.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su gnostička evanđelja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries